x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Egipt: 27 de statui fragmentate ale zeiţei cu cap de leoaică Sekhmet, descoperite la Luxor

Egipt: 27 de statui fragmentate ale zeiţei cu cap de leoaică Sekhmet, descoperite la Luxor

04 Dec 2017   •   20:40
Egipt: 27 de statui fragmentate ale zeiţei cu cap de leoaică Sekhmet, descoperite la Luxor

O colecţie de 27 de statui fragmentate ale zeiţei egiptene cu cap de leoaică Sekhmet a fost descoperită în apropierea coloşilor lui Memnon din Luxor (centrul Egiptului), a declarat duminică Ministerul pentru Antichităţi din această ţară, citat de AFP.

Această descoperire a survenit în timpul unor săpături efectuate de o misiune arheologică egipteano-europeană, în cadrul unui proiect de conservare al templului regelui Amenhotep al III-lea, unul dintre cei mai importanţi faraoni ai Egiptului antic.

Săpăturile au demarat pe 7 noiembrie şi au durat pana la sfârşitul lunii, a declarat pentru AFP Hourig Sourouzian, şeful misiunii arheologice.

Potrivit lui Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului Suprem al Antichităţilor, unele statui o reprezintă pe zeiţă aşezată pe tron, având în mâna stângă simbolul vieţii, iar altele o reprezintă în picioare, cu sceptrul de papirus pe piept", se indică într-un comunicat al ministerului.

"Starea de conservare a statuilor variază", a indicat Sourouzian. Unele statui, descoperite în straturile superioare ale solului, sunt în stare bună.

Potrivit lui Waziri, statuile sunt din granit negru şi măsoară în unele cazuri până la doi metri.

Zeiţă cu cap de leoaică simbolizând căldura distructivă a soarelui, Sekhmet era temută de duşmanii săi pentru puterea sa devastatoare.

Misiunea condusă de Hourig Sourouzian a descoperit de la începutul săpăturilor, în anul 1998, până în prezent 287 de statui ale lui Sekhmet.

Luxor, un oraş cu o populaţie de o jumătate de milion de locuitori, situat pe malul Nilului în Egiptul de Sus, găzduieşte rămăşiţele arheologice ale vechii capitale egiptene Teba.AGERPRES

×
Subiecte în articol: statui fragmentate egiptene