x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Elevii din Budapesta protestează față de concedierile profesorilor: „Rușine lui Orban”

Elevii din Budapesta protestează față de concedierile profesorilor: „Rușine lui Orban”

de Redacția Jurnalul    |    04 Dec 2022   •   06:05
Elevii din Budapesta protestează față de concedierile profesorilor: „Rușine lui Orban”
Sursa foto: Hepta

Mii de cadre didactice, elevi și părinți au protestat sâmbătă în capitala Ungariei în semn de solidaritate cu profesorii concediați de la cele mai importante licee din Budapesta pentru că au făcut o grevă pe care guvernul a considerat-o ilegală, relatează Reuters.

Profesorii au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari, o soluție la o lipsă tot mai mare de cadre didactice și dreptul la grevă.

Mai mulți profesori de la trei importante licee din Budapesta au fost concediați miercuri printr-un ordin al Ministerului de Interne pentru că s-au alăturat demonstrațiilor și nu au ținut cursuri.

Elevii au afișat pancarte cu mesaje precum „Jos mâinile de pe profesorii noștri” și „Rușine lui Orban” la mitingul de la Budapesta, în timp ce unii elevi au organizat o veghe de 24 de ore, timp de o săptămână, la Ministerul de Interne, care are responsabilitatea pentru educație.

„Acesta este doar un război psihologic... dar noi nu suntem într-un război, eu sunt profesoară”, a declarat Maria Nemes, o profesoară de engleză în vârstă de 50 de ani, care a fost concediată cu efect imediat în această săptămână de la Liceul Karinthy Frigyes. După aproape 20 de ani de predare, ea câștigă aproximativ 600 de euro pe lună.

Orban se confruntă cu o provocare din ce în ce mai mare, în condițiile în care inflația depășește 20%, în timp ce guvernul său este încă blocat în discuții cu Uniunea Europeană cu privire la finanțarea înghețată pe fondul unei dispute privind statul de drept.

Guvernul a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va plăti fondurile de redresare ale UE, majorările salariale urmând să fie acordate pe o perioadă de 3 ani.

Ministerul de Interne a declarat miercuri pentru agenția de știri de stat MTI că profesorii concediați au comis o încălcare gravă a obligațiilor lor de funcționari publici, iar măsura a servit interesele elevilor.

„Acești profesori au fost aleși la întâmplare, nu poți vedea logica cu adevărat de ce acei opt profesori... acesta este un mijloc de intimidare”, a declarat Anna Strbka, una dintre studentele care au organizat priveghiul la minister.

(sursa: Mediafax)

×