x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Embargou rusesc asupra cărnii de porc din UE: Rusia acceptă o msiune de experţi

Embargou rusesc asupra cărnii de porc din UE: Rusia acceptă o msiune de experţi

de Agerpres    |    21 Feb 2014   •   17:34
Embargou rusesc asupra cărnii de porc din UE: Rusia acceptă o msiune de experţi
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Rusia a refuzat vineri să se pronunţe cu privire la un calendar de reluare a importurilor de porc din Europa, interzise de o lună din cauza febrei porcine, dar a acceptat o misiune comună de experţi însărcinată cu examinarea acestei probleme.

Moscova a început să blocheze produsele pe bază de carne de porc la 29 ianuarie, după confirmarea la 24 ianuarie a două cazuri de gripă porcină africană la mistreţi lituanieni. Bruxellesul consideră măsura disproporţionată şi neconformă regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Subiectul îi îngrijorează puternic pe actorii economici implicaţi, iar vineri au avut loc negocieri la Moscova între şeful serviciilor veterinare ruse Serghei Dankvert şi directoarea serviciilor de sănătate ale Comisiei Europene Paola Testori Coggi.

La finalul întrevederii, cei doi responsabili au precizat că atât în Rusia, cât şi în UE vor fi mandatate misiuni comune de experţi.

"Este important să ne punem de acord la nivel ştiinţific asupra măsurilor ce ar trebui luate pentru a ne asigura că virusul nu se răspândeşte", a explicat Testori Coggi. În ceea ce-l priveşte, Dankvert a anunţat că o nouă întâlnire va fi organizată după aflarea rezultatului acestei misiuni.

"Nu mă pot pronunţa asupra calendarului pentru că problema este una complexă", a adăugat el.

Rusia absoarbe un sfert din exporturile europene de produse porcine, provenind mai ales din Olanda, Germania şi Danemarca, pentru o valoare totală anuală de 1,4 miliarde de euro. 

×