x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Emmanuel Macron face din egalitatea dintre femei și bărbați „marea cauză” a mandatului său

Emmanuel Macron face din egalitatea dintre femei și bărbați „marea cauză” a mandatului său

25 Noi 2017   •   14:30
Emmanuel Macron face din egalitatea dintre femei și bărbați „marea cauză” a mandatului său

Egalitatea dintre femei şi bărbaţi va fi proclamată sâmbătă "marea cauză a mandatului de cinci ani" al preşedintelui francez Emmanuel Macron, ce va anunţa o serie de măsuri pentru lupta împotriva violenţei şi hărţuirii sexuale, informează AFP şi dpa

Preşedintele va susţine sâmbătă la mijlocul zilei un discurs la Palatul Elysee, în faţa a 200 de persoane ce reprezintă asociaţii, clasa politică şi instituţii, cu ocazia Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei la adresa femeilor. 

În paralel, manifestaţii vor avea loc în toată Franţa, puternic zguduită de mai multe săptămâni de unda de şoc a scandalului Weinstein. 

Macron "are pe deplin conştiinţa gravităţii situaţiei şi a urgenţei de a acţiona", explică Palatul Elysee. 

Decizia de a face din egalitatea dintre sexe "singura mare cauză a mandatului de cinci ani" a fost anunţată încă în timpul campaniei prezidenţiale a preşedintelui Macron, ales în luna mai. 

"În urmă cu cinci ani, când am lansat mişcarea mea, am făcut sondaje şi problema hărţuirii sexuale a femeilor se număra printre primele subiecte în preocupările oamenilor (...). Din acest motiv am decis să fac din egalitatea bărbaţi-femei o prioritate a mandatului meu", a explicat şeful statului francez de la Goteborg (Suedia), unde s-a aflat săptămâna trecută. 

Macron va susţine un discurs în faţa premierului Edouard Philippe şi altor cinci membri ai guvernului francez. Este necesar să se ţină cont de mobilizarea societăţii civile franceze, care a strâns 129.000 de semnături online pentru a-i cere preşedintelui Macron un plan de urgenţă. 

În 2016, mai mult de 120 de femei au fost ucise în Franţa de partenerii lor sau foştii lor parteneri. Aproape 225.000 de femei au fost victime ale violenţelor fizice sau sexuale din partea partenerilor de viaţă, dintre care mai puţin de una din cinci a depus o plângere. 

"Pentru a lupta împotriva violenţelor, trebuie atacate sursele problemei, sexismul şi raporturile de dominaţie, trebuie dusă o politică de deconstrucţie a stereotipurilor", subliniază Preşedinţia franceză. 

Pornografia va fi de asemenea ţinta unei campanii de sensibilizare lansată de Educaţia Naţională a Franţei.

AGERPRES

×