x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Energia eoliană va compensa reactoarele închise de la Kozludui

Energia eoliană va compensa reactoarele închise de la Kozludui

de Petio Petkov    |    05 Oct 2009   •   00:00

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a inaugurat la Kavarna, pe litoralul Mării Negre, cel mai mare complex pentru producerea de energie electrică din vânt din sud-estul Europei.



Parcul eolian "Sf. Gheorghe" are o suprafaţă de 60 de kilometri pătraţi. Au fost montate 52 de turbine "Vestas"-V90, fiecare cu o înălţime de 150 de metri şi capacitate de 3 Mw. Instalaţia cu o putere totală de 156 Mw a fost construită de compania americană AES şi de societatea bulgaro-germană "Geo-Energy". Americanii au devenit investitorul nr. 1 al anului 2008. Ei au investit deja 1,5 milioane de dolari în modernizarea centralei pe cărbune "Maritza-est 1". La Kavarna funcţionează şi parcul eolian "Caliacra wind power", creat de o societate mixtă bulgaro-japoneză care participă cu 35 de turbine "Mitsubishi heavy industry".

Până acum, în zonă au fost investite 600 milioane de euro. Funcţionează 206 turbine de capacităţi diferite. Alte 120 vor intra în funcţiune în următoarele luni, a declarat primarul oraşului, Ţonko Ţonev. Capacitatea totală a instalaţiilor pentru producerea energiei electrice din vânt va putea depăşi 1.000 de Megawaţi. Orăşelul-staţiune Kavarna, situat în apropierea graniţei cu România, a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru amatorii de muzică rock din Balcani. Printre participanţii la Rock Fest 2009 s-au numărat grupurile Motley Crue, Scorpions, Dream Theater şi Lauren Harris Band.

×
Subiecte în articol: externe