x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Era aliantelor si a negocierilor

Era aliantelor si a negocierilor

15 Feb 2005   •   00:00

Pentru Irak, perioada post-alegeri este de mare importanta. Se decide viitorul acestei tari, fie el democratic sau de alta natura.

Este timpul aliantelor, al negocierilor, al formarii noului Guvern de tranzitie. Desi componenta Guvernului va fi anuntata abia peste cateva saptamani, se prefigureaza deja cateva trasaturi definitorii ale viitorului Executiv.

MANEVRE. Principala formatiune politica siita, Alianta Irakiana Unita, a inceput deja negocierile pentru desemnarea viitorului premier al Irakului si pentru stabilirea de aliante in vederea obtinerii majoritatii absolute in Adunarea Nationala, formata din 275 de deputati. Kurzii, cu cei aproape 70 de deputati, se afla intr-o pozitie de forta, din care pot sa-si impuna primul ministru, pentru a sustine, in schimb, un presedinte siit, estimeaza analistii. In acest moment, se vehiculeaza mai multe nume de posibili prim-ministri dintre personalitatile irakiene care au candidat pe listele Aliantei siite: ministrul Finantelor, Adel Abdul Mehdi, membru al Consiliului Suprem pentru Revolutia Islamica in Irak, vicepresedintele Ibrahim Al-Jafari, lider al Partidului Dawa, chiar si controversatul politician Ahmed Chalabi. Exista si posibilitatea ca actualul premier, Iyad Allawi, sa-si pastreze functia.

VIITOR. Dupa ce aceste probleme vor fi clarificate, Adunarea Nationala va vota Constitutia permanenta a Irakului si va alege un presedinte si doi vicepresedinti. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe