x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: Cât timp sunt președintele Turciei, cu certitudine nu pot spune DA intrării în NATO a Suediei și Finlandei

Erdogan: Cât timp sunt președintele Turciei, cu certitudine nu pot spune DA intrării în NATO a Suediei și Finlandei

29 Mai 2022   •   17:04
Erdogan: Cât timp sunt președintele Turciei, cu certitudine nu pot spune DA intrării în NATO a Suediei și Finlandei

Discuțiile Turciei cu delegațiile Finlandei și Suediei în vederea integrării în NATO nu au fost la "nivelul aşteptat" astfel că Ankara nu poate poate accepta în Alianță state care "sprijină terorismul", a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, citat de Reuters.

Turcia se opune aderării la NATo a celor două state scandinave, care au decis să renunțe la neutralitate din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

"Atât timp cât sunt președintele Turciei, cu certitudine nu pot spune 'da' intrării în NATO pentru ţările care sprijină terorismul. Nu sunt oneste şi sincere. Nu putem repeta greşeala pe care am făcut-o în trecut, în legătură cu aderarea unor ţări în NATO care îmbrăţişează şi alimentează terorişti, care este o organizaţie de securitate", a afirmat acesta după întoracerea dintr-o vizită în Azerbaidjan.

Totodată, purtătorul de cuvânt al președintelui, Ibrahim Kalin, a declarat anterior, după întâlnirea cu delegațiile suedeză și finlandeză, că Turcia „nu este presată de timp pentru a rezolva această problemă până la summit. Suntem hotărâți să ne asigurăm că procesul avansează pe o bază solidă și în funcție de măsurile luate pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei”.

Autoritățile de la Ankara acuză cele două state că oferă refugiu pe teritoriul lor unor membri ai grupării Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi ai alte organizaţii care activează pe teritoriul Siriei și pe care Turcia le consideră teroriste. Totodată, Suedia a impus un embargou cu privire la livrări de armament Turciei. 

De cealaltă parte, Suedia şi Finlanda au condamnat terorismul şi au salutat posibilitatea unei coordonări cu Ankara.

Turcia s-a alăturat Alianței Nord-Atlantice în 1952, la trei ani după ce a fost înființată, și are a doua armată ca mărime din NATO. Pentru intrarea în Alianță a unui stat nou este nevoie de votul unanim al tuturor membrilor. 

Președintele Erdogan a mai spus că Turcia vrea ca războiul din Ucraina să se încheie cât mai repede dar situația se înrăutățește. "Luni, voi avea discuţii telefonice atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Voi încuraja în continuare cele două părţi să folosească dialogul şi diplomaţia".

 

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: turcia suedia finlanda erdogan