x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Erdogan: Turcia "nu râvneşte teritoriul unei alte ţări"

Erdogan: Turcia "nu râvneşte teritoriul unei alte ţări"

04 Feb 2018   •   08:49
Erdogan: Turcia "nu râvneşte teritoriul unei alte ţări"

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a asigurat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, ca actiunile armatei turce în Siria vizează lupta contra unor "elemente teroriste" şi că Ankara "nu râvneşte teritoriul unei alte ţări".

 

Turcia a lansat pe 20 ianuarie operaţiunea ''Ramura de măslin'' în cantonul sirian Afrin (nord-vest), pentru a alunga din zonă miliţia kurdă Unităţile de apărare a poporului (YPG), considerată ''teroristă'' de către Ankara, dar aliată a SUA. Macron a avertizat Ankara în legătură cu orice intentie de ''invadare'' a Siriei.

''Dacă se dovedeşte că operaţiunea va lua o altă turnură decât cea a unei acţiuni de luptă împotriva unui potenţial terorist care ameninţă frontiera turcă şi că este o operaţiune de invadare, în acel moment, respectiva operaţiune reprezintă pentru noi o problemă reală'', a avertizat Macron, citat de cotidianul Le Figaro.

Într-o discuţie telefonică, Erdogan l-a asigurat pe Macron că Turcia "nu râvneşte teritoriul unei alte ţări", adaugand ca operaţiunea în curs "nu vizează decât să cureţe" regiunea Afrin, din nordul Siriei, de "elemente teroriste", precum YPG.

Şeful statului turc, care caută să relanseze relaţiile cu Europa, considerabil degradate după valul de represiune din ţara sa şi cvasiîngheţarea negocierilor de aderare ale Turciei la UE, a încercat să construiască o relaţie puternică cu Emmanuel Macron, cu care a avut în ianuarie discuţii bilaterale la Paris.

Totusi, seful diplomatiei turce, Mevlut Cavusoglu, a criticat avertismentul lansat de preşedintele Franţei, tara care, a spus oficialul de la Ankara ''nu are de dat lecţii'' Turciei. Cavusoglu a denunţat totodată ''ipocrizia'' unor ţări europene care, în opinia sa, declara, intre patru ochi, ca sustin Turcia, dar in public afirma altceva. ''Nu suntem Franţa, care a invadat Algeria. Ţări precum Franţa nu au de dat lecţii pentru noi pe această temă'', a adăugat el. AGERPRES

×