x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Eurodeputat german: Românii şi bulgarii sunt bănuiţi de intenţii frauduloase din interese de partid

Eurodeputat german: Românii şi bulgarii sunt bănuiţi de intenţii frauduloase din interese de partid

de Istvan Deak    |    06 Ian 2014   •   18:16
Eurodeputat german: Românii şi bulgarii sunt bănuiţi de intenţii frauduloase din interese de partid

Eurodeputata germană Rebecca Harms, co-lider al grupului Verzilor din Parlamentul European, subliniază importanţa liberei circulaţii a forţei de muncă pentru Europa şi denunţă campania declanşată de creştin-socialii bavarezi (CSU), relatează luni postul de radio Deutsche Welle (DW).
“Dreptul de care dispun toţi cetăţenii UE de a lucra oriunde doresc în spaţiul comunitar este un principiu de bază european”, atrage atenţia Rebecca Harms, într-un interviu pentru DW. Astfel, cetăţenii din ţările mai sărace ale UE au posibilitatea de a-şi îmbunătăţi nivelul de trai.

Forţarea dezbaterii
Totodată, eurodeputata ecologistă atrage atenţia asupra impresiei pe care o creează creştin-socialii bavarezi referitor la cetăţenii români şi bulgari. “Forţând dezbaterea pe această temă din raţiuni de politică de partid, exagerând problemele pe care libera circulaţie a forţei de muncă le-ar putea genera, se ignoră un amănunt pe care îl atestă experienţa anilor trecuţi - acela ca dreptul UE în cauză aduce beneficii întregii Uniuni”, explică Harms.

Ea apreciază că sistemele sociale din Germania funcţionează “cu siguranţă mai bine decât cele din România sau Bulgaria, dar nu sunt nicidecum singurele de acest fel din Uniunea Europeană”. Harms se aşteaptă ca această campanie iniţiată de CSU contra imigranţilor români şi bulgari, care sporeşte teama în rândul germanilor, să continue în campania electorală pentru alegerile europene din luna mai.

Îl critică pe Elmar Brok
Politiciana germană critică şi propunerea lansată de eurodeputatul creştin-democrat Elmar Brok, care a propus expulzarea imigranţilor care accesează ajutoarele sociale în Germania şi înregistrarea amprentelor acestora pentru a-i împiedica să revină. Prin astfel de intervenţii, Brok “îi pune la stâlpul infamiei pe cetăţenii României şi Bulgariei, sugerând că ar avea intenţii frauduloase”.

Ponta, despre Brok: “Un demagog, iresponsabil şi populist”

Premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, a afirmat luni că, în opinia sa, eurodeputatul german Elmar Brok este un politician “demagog, iresponsabil şi populist”, care împărtăşeşte o “gândire nazistă” ca aceea a eurodeputatului PDL Monica Macovei, relatează Agerpres.
Acesta a adăugat că şi-ar fi dorit ca preşedintele Traian Băsescu să aibă o poziţie mai fermă în contextul recentelor declaraţii ale lui Elmar Brok cu privire la amprentarea imigranţilor. “Evident că mi-aş fi dorit ca domnul Băsescu să-i apere pe români în Consiliul European, pe unde se duce domnia sa. Nu o face, pentru că nu are autoritatea şi credibilitatea să facă acest lucru. E mult prea dator ca să poată să ridice vocea în apărarea românilor”, a mai precizat Ponta.
Referitor la demersul eurodeputaţilor social-democraţi de a-i cere demisia lui Elmar Brok din funcţiile pe care le deţine în Parlamentul European, Victor Ponta a declarat că “România a demonstrat şi va demonstra în continuare că accentele populiste şi şovine din Europa sunt nu doar nejustificate, dar de fapt sunt un atac la fundamentul Uniunii Europene”.

“Românii şi bulgarii, printre europenii cel mai bine integraţi pe piaţa muncii din Germania”
În finalul interviului pentru DW, europarlamentara ecologistă aminteşte că, potrivit datelor statistice, “bulgarii şi românii fac parte dintre europenii cel mai bine integraţi pe piaţa germană a muncii''. Având profesii dintre cele mai diverse, ei nu împovărează sistemele sociale germane. În plus, est-europenii, în general, reprezintă un enorm ajutor pentru casele de asigurări medicale, pentru că lucrează în domenii unde câştigă mult mai puţini bani decât germanii. Există şi mulţi germani care, pe cale legală sau ilegală, profită de pe urma lor”, mai subliniază eurodeputata Rebecca Harms.

Vicecancelarul german vrea dezbatere obiectivă
Opinia sa este împărtăşită, de altfel, de mulţi alţii.
Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a făcut apel la o dezbatere obiectivă pe tema imigraţiei din România şi Bulgaria, încercând să calmeze polemica izbucnită după deschiderea totală a pieţei muncii din Germania pentru cetăţenii din cele două ţări.
“Cred că nu trebuie să exagerăm în mod artificial acest subiect. Dar nici nu trebuie să-l minimalizăm”, a declarat social-democratul Sigmar Gabriel, într-un interviu publicat sâmbătă de Bild, ziarul cu cel mai mare tiraj din Germania.
Reacţionând la atacurile recente ale conservatorilor bavarezi - cel mai mic dintre cele trei partide partenere în coaliţia guvernamentală a cancelarului Angela Merkel - împotriva imigranţilor “profitori”, Gabriel a declarat: “n-avem nevoie de discriminare pe scară largă împotriva bulgarilor şi românilor, dar nici nu mai trebuie să ignorăm problemele cu care anumite oraşe mari se confruntă în ceea ce priveşte imigraţia săracilor”. “Însă de ceea ce nu avem absolut deloc nevoie sunt declaraţii făcute în scopuri electorale. Nu astfel se rezolvă problemele imigraţiei”, a adăugat Gabriel.

Ministrul de Externe, pentru libertatea de circulaţie
Şi şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a pledat în favoarea libertăţii de circulaţie şi de muncă în Europa, în timp ce partidul său şi-a criticat partenerii de coaliţie în dezbaterea privind numărul bulgarilor şi românilor care vin în Germania. Cine pune la îndoială libertatea de circulaţie şi de muncă în cadrul UE “face rău Europei şi face rău Germaniei”, a explicat ministrul german într-un interviu publicat de Suddeutsche Zeitung.
“Libertăţile europene se află în centrul ideii noastre de Europa. Libertatea de circulaţie a muncitorilor este o parte vitală a integrării europene. Germania a beneficiat imens de pe urma acesteia şi cu siguranţă mult mai mult decât alţii”, a remarcat el în interviul pentru Suddeutsche Zeitung.
“Chiar acum, mulţi tineri din sudul Europei vin la noi să înveţe şi să muncească. Ei ne aduc beneficii şi ajută, de asemenea, ţările din care vin”, a explicat ministrul german.

×