x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Explozie uriasa in Belgia

Explozie uriasa in Belgia

31 Iul 2004   •   00:00

Tragedie de proportii in Belgia. Explozia unei conducte de gaze naturale, in zona industriala sudica Ghislenghien, a provocat moartea a cel putin 15 persoane si ranirea a peste 200.

ANA ILIE

Cel putin 15 belgieni au fost ucisi pe loc si peste 200 au fost grav raniti intr-o explozie de proportii produsa ieri in zona industriala Ghislenghien, din apropiere de orasul Ath, aflat in sudul Belgiei. Ministrul belgian de Interne, Berangere Dubois, a anuntat, la scurt timp dupa deflagratie, ca sunt "100 de raniti". Ministrul a confirmat ca explozia a facut morti, fara a putea preciza insa numarul acestora. Ieri dupa pranz, bilantul celor morti se ridicase deja la 15 si era de asteptat sa mai creasca.

ACCIDENTUL. Presa belgiana aflase ieri ca pompierii fusesera sesizati, la ora 8:30 dimineata, in legatura cu o scurgere de gaze naturale in zona parcului economic Ghislenghien. Muncitorii gaurisera din greseala o conducta subterana de gaze. Politia si pompierii s-au deplasat de urgenta la locul indicat. La ora locala 9, totul a sarit in aer. Doua fabrici din apropiere au fost si ele cuprinse de flacari. "Este vorba despre o conducta subterana de inalta presiune, folosita pentru distributia de gaze naturale", a anuntat Ministerul de Interne, precizand ca, printre victime, se afla si pompieri si politisti, luati prin surprindere de deflagratie in timp ce incercau sa remedieze situatia.

ARSI DE VII. Dintre raniti, "cea mai mare parte dintre cei arsi grav", 60, au fost transportati de urgenta la un post medical de campanie, asteptand sa fie evacuati cu elicopterul la spitalele specializate. Alti 60, mai putin grav raniti, dar tot cu arsuri, au fost dusi la spitalul din Ath. Ieri, la pranz, un fum gros acoperea intreaga zona, in vreme ce pompierii se straduiau sa tina sub control flacarile uriase. Autoritatile belgiene au declansat faza a treia, cea mai ridicata, a planului national petru situatii catastrofale, si au cerut populatiei din regiunea afectata sa stea in casa, cu usile si ferestrele inchise. A fost chemata in ajutor si armata si au fost rechizitionate cinci elicoptere. Pentru ca accidentul s-a produs in apropiere de autostrada Bruxelles-Tournai, autoritatile au intrerupt circulatia in zona.

AJUTOR FRANCEZ. Franta a trimis de urgenta ajutoare vecinilor belgieni. Centrul operational din nordul Frantei, aflat cam la 20 de kilometri de locul accidentului, a detasat in Belgia zece ambulante, un spital de campanie, un vehicul de sprijin sanitar, materiale pentru ingrijirea ranitilor si un vehicul de comanda. Sunt in total 65 de persoane, din care 5 medici si mai multe infirmiere, trimise la cererea autoritatilor belgiene.

×
Subiecte în articol: externe