x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Info - 14 septembrie 2004

EXTERNE/Info - 14 septembrie 2004

14 Sep 2004   •   00:00
GHID PREZIDENTIAL. Presedintele turkmen, Saparmurat Niazov, se mandreste cu publicarea celui de-al doilea volum al operei sale "Rukhamna". In timp ce primul volum prezenta o interpretare filozofica a istoriei nationale, cel de-al doilea volum, intitulat "Cartea Sufletului", reprezinta viziunea lui Niazov asupra dragostei, moralitatii si relatiilor de vecinatate. Opera presedintelui se vrea un ghid al moralitatii, pentru cetatenii Turkmenistanului, care de altfel sunt obligati sa o citeasca. (Maria Toader)

REVENDICARI TARDIVE. Parlamentul polonez solicita guvernului de la Varsovia un raport estimativ asupra pagubelor provocate de Germania in cel de-al doilea razboi mondial. Parlamentarii si-ar dori ca Polonia sa primeasca compensatii financiare din partea Berlinului, pentru "distrugeri materiale si umane provocate de agresiunea, ocupatia si genocidul german". Presedintele polonez, Aleksander Kwasnieswski, a declarat ca "daca aceste revendicari vor fi acceptate, Europa unita va fi distrusa". (Maria Toader)

TRANSNISTRIA, BAZA TERORISTA. "Transnistria poate fi o baza pentru teroristi, asa cum Afganistanul a devenit rampa de lansare a operatiunilor lui Ossama ben Laden", a declarat Robert Cooper, director general pentru Afaceri Externe in Consiliul de Ministri al UE. Potrivit Basa-press, "Bruxelles-ul este ingrijorat ca problema scolilor nu s-a rezolvat inca". (Anca Aldea)

REVIZUIRI. In cadrul unei reuniuni extraordinare cu liderii celor 89 de republici si regiuni ale Federatiei Ruse, presedintele Vladimir Putin a declarat ieri ca o revizuire radicala a mecanismului de functionare a puterii este "indispensabila". Potrivit BBC, una dintre masuri ar fi nominalizarea, de catre seful Kremlinului, a guvernatorilor acestor regiuni. Schimbarea de strategie pentru Caucazul de Nord este necesara in contextul escaladarii violentelor in regiune. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe