x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/INFO - 26 august 2004

EXTERNE/INFO - 26 august 2004

26 Aug 2004   •   00:00
ASTEPTARE. Incertitidinea plana ieri-dimineata asupra alegerii viitorului prim-ministru al Ungariei. Congresul social-democratilor, din randul carora face parte si actualul premier, Peter Medgyessy, nu a ajuns ieri la nici o decizie legata de cei doi candidati propusi pentru aceasta functie. Chiar daca Medgyessy nu si-a dat inca oficial demisia, Partidul Socialist cauta inlocuitori in persoana lui Peter Kiss, seful de cabinet al premierului, sau a lui Ferenc Gyurcsany, fost ministru al Sportului. (Maria Toader)

"SPRIJIN". Datorita a doi deputati cu probleme grave de sanatate, unul aflat chiar in scaunul cu rotile, noul guvern ceh, in frunte cu cel mai tanar premier din Europa, Stanislav Gross (foto), a reusit sa primeasca votul de incredere al Parlamentului. Organizat dupa cerintele constitutionale, votul a fost umbrit de acuzatii potrivit carora opozitia ar fi incercat sa mituiasca un deputat pentru ca acesta sa dea un vot de neincredere guvernului. (Maria Toader)

BOMBA-SCONCS. Armata israeliana va avea in curand o arma cu totul si cu totul speciala: bomba urat mirositoare. Arma nu va fi folosita in conflicte majore, ci la... dispersari de manifestanti, noteaza AFP. Bomba-sconcs, caci asa i se spune, contine un lichid al carui miros foarte respingator nu mai poate fi indepartat vreo cinci ani daca iti intra in haine.

REVENIRE. Marele ayatollah Ali Sistani, personalitate din randul siitilor irakieni, s-a intors din Marea Britanie in Irak, astazi urmand sa ajunga la Najaf, teatrul unor lupte intense intre militiile loiale liderului radical siit, Moqtada al-Sadr, si armata americana. Ieri insa, Sistani a fost in Basra, un alt oras devastat de confruntarile dintre rebelii irakieni si fortele coalitiei. Sistani le-a cerut tuturor irakienilor sa porneasca spre orasul sfant Najaf. (Maria Toader)

MASINI NOI. Bulgarii au inregistat un nou record cu privire la achizitionarea de masini noi de firma. Comparativ cu aceeasi perioada a anului 2003, importul de masini a crescut cu 40%, numarul lor ridicandu-se la 12.252, la care se mai adauga 366 de motociclete, autobuze si camioane. Cele mai cautate firme de masini sunt Peugeot, Ford si Toyota, conform unor surse citate de publicatia online Standart. (Maria Toader)

BAZE. Europa Occidentala, in frunte cu Germania, tara cea mai suferinda de pe urma retragerilor de trupe americane, se teme ca noua politica externa a presedintelui George W. Bush va lasa batranul continent fara aparare, mai ales acum cand situatia in Golf si Orientul Mijlociu este tot mai fierbinte. Arnaud de Borchgrave, renumitul jurnalist de la agentia americana de stiri UPI, care ne-a informat, la inceputul anului, cu privire la soarta lui Ioan Mihai Pacepa, ne-a linistit si de data asta: "Pe litoralul Marii Negre din Romania si Bulgaria vor fi stabilite baze de marimi reduse, unde vor veni cateva sute de militari americani - barbati si femei". (Anca Aldea)

ALT PREMIER. Fostul ministru al Sporturilor, Ferenc Gyurcsany, om de afaceri prosper, in varsta de 43 de ani, a fost ales ieri la sefia Guvernului de la Budapesta dupa demisia din functia de premier a socialistului Peter Medgyessy. Potrivit agentiei France Presse, Gyurcsany a fost preferat lui Peter Kiss, seful de cabinet al fostului premier ungar. Partidul Socialist s-a reunit ieri in Congres extraordinar pentru a-l alege pe succesorul lui Medgyessy.
×
Subiecte în articol: externe