x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe EXTERNE/Stirile zilei - 8 septembrie 2004

EXTERNE/Stirile zilei - 8 septembrie 2004

08 Sep 2004   •   00:00
TIGHINA, OCUPATA. Militia transnistreana a ocupat luni si cea de-a doua cladire a sectiei locale a Cailor Ferate Moldovenesti din Tighina. Dis-de-dimineata, militienii au descins in biroul inginerului-sef si l-au somat sa paraseasca cladirea. Dupa interventia politistilor moldoveni, incidentul a degenerat intr-o altercatie cu militia transnistreana. Un politist s-a ales cu leziuni corporale grave, iar cameramanul postului national de televiziune din Chisinau a fost rapit de catre militieni si dus intr-o directie necunoscuta. Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a avertizat ca politia moldoveneasca va fi in curand "alungata din Tighina". (Vitalie Calugareanu, Chisinau)

RENUNTA. Fostul presedinte chinez Jiang Zemin, care si-a pastrat functia de sef al armatei, a anuntat ca intentioneaza sa isi dea demisia din acest post, care in viziunea sa i se cuvine de drept lui Hu Jintao, cel care i-a succedat la cea mai inalta functie in stat si in partid. Daca Jiang, in varsta de 78 de ani, se va tine de promisiune, Jintao va concentra in mainile sale functiile de presedinte al tarii, comandant suprem al armatei si lider al partidului Comunist. (Ana Ilie)

VIOLENTE. In primele doua zile ale saptamanii, nu mai putin de 40 de irakieni au fost ucisi si alti 172 raniti, in confruntarile violente izbucnite in cartierul Sadr City din capitala Bagdad, intre fortele coalitiei si rebelii siiti fideli liderului radical Moqtada Sadr. Luptele au loc dupa o perioada de calm relativ, dupa ce Moqtada Sadr facuse apel la incetarea bataliilor. (Ana Ilie)

BANI CONTRA JURNALISTI. Gruparea militanta irakiana care tine ostatici doi jurnalisti francezi cere o recompensa de 4,136 milioane de euro in schimbul eliberarii celor doi. Rapitorii sustin ca "armistitiul" este oferit chiar de catre Osama ben Laden. Initial, rapitorii cerusera anularea interdictiei privind purtarea valului islamic in scolile de stat din Franta, in schimbul vietilor jurnalistilor. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe