x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Extrădarea lui Mladici la Haga ar putea avea loc peste o săptămână.

Extrădarea lui Mladici la Haga ar putea avea loc peste o săptămână.

de Marina Constantinoiu    |    26 Mai 2011   •   14:25

Extradarea fostului lider militar al sarbilor din Bosnia Ratko Mladici catre Haga, unde se afla sediul Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPIY), ar putea dura pana la o saptamana, a anuntat procurorul sarb pentru crime de razboi, citat de AFP.

Ratko Mladici, inculpat de TPIY pentru genocid, in special pentru rolul sau in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), a fost arestat joi dimineata, "pe teritoriul Serbiei", a afirmat presedintele sarb, Boris Tadici. "Mladici se afla in continuare in tara", a dat asigurari secretarul de stat sarb pentru Justitie, Slobodan Homen. Oficialul sarb a explicat ca Mladici urmeaza sa compara in fata unui judecator de instructie, care ii va citi actul de acuzare.

Potrivit postului de radio si de televiziune B92 din Belgrad, care a difuzat in premiera informatia privind arestarea lui Mladici, acesta din urma nu se deghiza si nici nu purta barba, dar parea foarte imbatranit. Mladici avea o alta identitate, purtand numele de Milorad Komadici. El nu a opus rezistenta in momentul arestarii si a fost "foarte cooperant", conform surselor citate de B92. Membri ai agentiei de informatii BIA, asistati de politie, l-au arestat pe generalul Mladici joi dimineata, in satul Lazarevo, din apropierea orasului Zrenjanin, in nordul Serbiei.

Satenii care au vorbit cu reporterii au declarat ca nu "stiau ca cineva numit Milorad Komadici locuia acolo", dar joi dimineata au "vazut politia la locuinta Mladici", rude ale fostului comandant militar.

Operatiunea secreta a avut loc dupa primirea unei informatii potrivit careia Mladici, care foloseste numele Milorad Komadici, "detine documente de identitate ale lui Ratko Mladici si seamana foarte mult cu el", a relatat un cotidian din Zagreb.

Politia a precizat ca sunt in curs analize ale identitatii si ADN-ului, iar rezultatul complet pentru testele ADN va dura trei zile.

×