x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina confirmă sosirea avioanelor F-16 în țară

Ucraina confirmă sosirea avioanelor F-16 în țară

de Redacția Jurnalul    |    04 Aug 2024   •   23:20
Ucraina confirmă sosirea avioanelor F-16 în țară
Sursa foto: Hepta

Ucraina confirmă sosirea avioanelor F-16 în țară. Zelenski anunță „un nou capitol" în lupta împotriva Rusiei.

Sosirea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina marchează „un nou capitol" pentru forțele aeriene ale țării, a declarat duminică președintele Volodimir Zelenski, care a confirmat pentru prima dată că avioanele de luptă se află în țară.

Încă de la începutul războiului, Ucraina a îndemnat aliații să transfere avioanele râvnite pentru a-și proteja cerul împotriva rachetelor rusești. Rusia menține superioritatea aeriană asupra Ucrainei, iar avioanele F-16 oferă o îmbunătățire semnificativă a armamentului Kievului.

„Am avut sute de întâlniri și negocieri pentru a consolida capacitățile aviației și apărării noastre aeriene", a declarat Zelenski la o bază aeriană din afara Kievului, conform CNN.

„Am auzit adesea răspunsul că este imposibil", a spus el. „Acum este o realitate. F-16 sunt în Ucraina. Sunt mândru de toți oamenii noștri care stăpânesc aceste aeronave și au început deja să le folosească pentru țara noastră".

Zelenski s-a declarat recunoscător partenerilor și, în special, primelor țări care au acceptat cererea Kievului pentru această aeronavă. „Le mulțumesc Danemarcei, Olandei și Statelor Unite. Și tuturor partenerilor noștri - vă apreciem sprijinul", a spus el.

Zelensky a adăugat că nu poate comenta misiunile de luptă specifice sau câte F-16 sunt deja în Ucraina, dar a spus: „Până acum, numărul care este disponibil în Ucraina și numărul de piloți care au fost deja instruiți nu este suficient".

SUA s-au angajat să aprobe transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina în luna august a anului trecut, după luni de lobby din partea Kievului.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: f 16 Ucraina