x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Făt vechi de 44 de ani, descoperit în abdomenul unei octogenare din Brazilia

Făt vechi de 44 de ani, descoperit în abdomenul unei octogenare din Brazilia

13 Feb 2014   •   15:05
Făt vechi de 44 de ani, descoperit în abdomenul unei octogenare din Brazilia

Un făt vechi de 44 de ani a fost găsit în abdomenul unei femei de 84 de ani din Brazilia, atunci când aceasta s-a prezentat cu dureri abdominale la un spital din localitatea Natividade.

În urma unei radiografii, medicii au descoperit că fătul se oprise din evoluţie undeva între 20 şi 28 de săptămâni. Octogenara, care spune că a rămas gravidă acum 44 de ani, însă sarcina s-a oprit din evoluţie, a fost dusă la un spital mai performant pentru extragerea fătului, însă aceasta a refuzat, în cele din urmă, să facă procedura.

Femeia, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a povestit că în timpul sarcinii de acum 44 de ani a început să aibă dureri foarte mari. Pentru că nu îşi permitea să meargă la un medic, femeia ar fi apelat la un vraci care i-a dat medicamente ce au dus la dispariţia durerilor.

Sarcina a încetat de atunci să mai evolueze, femeia crezând că fătul a fost dizolvat şi eliminat atunci când a avut prima menstruaţie.

Medicii brazilieni spun că a fost vorba de o sarcină extrauterină, iar în momentul în care fătul a murit, acesta s-a calcifiat şi a rămas în abdomenul femeii, fără ca aceasta să facă septicemie.

Astfel de întâmplări sunt foarte rare, existând aproximativ 300 de cazuri în toată literatura medicală.

Primul caz de făt calcifiat (lithopedion) a fost observat în 1582. Franţuzoaica Colombe Chatri a rămas însărcinată la 40 de ani, însă sarcina s-a oprit din evoluţie, aceasta rămânând cu o umflătură în abdomen şi având dureri constante până la moarte.

În 1582, când Chatri a decedat la vârsta de 68 de ani, soţul ei a solicitat o autopsie, medicii descoperind un făt de sex feminin, ce părea a fi de piatră.

Cazuri mai recente au avut loc anul trecut, în decembrie, când o femeie de 82 de ani, din Columbia, a fost găsită cu un astfel de lithopedion pe care îl purta de 40 de ani.

De asemenea, în 2009, o chinezoaică de 92 a fost găsită cu un făt de piatră pe care îl purta de 60 de ani.

Medicii brazilieni spun că vor încerca să stea de vorbă şi cu familia femeii de 84 de ani pentru a o convinge pe aceasta să accepte să i se scoată fătul. 

×
Subiecte în articol: sarcina extrauterina lithopedion