x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fenomenele extreme din 2013 sunt în concordanţă cu evoluţia climei (Organizaţia Mondială de Meteorologie)

Fenomenele extreme din 2013 sunt în concordanţă cu evoluţia climei (Organizaţia Mondială de Meteorologie)

de Agerpres    |    24 Mar 2014   •   14:55
Fenomenele extreme din 2013 sunt în concordanţă cu evoluţia climei (Organizaţia Mondială de Meteorologie)

Numeroasele fenomene climatice extreme înregistrate în 2013 sunt "indicatori coerenţi şi interdependenţi" ai evoluţiei climei ca urmare a încălzirii provocate de activitatea umană, se arată într-un raport anual al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie (OMM), dat publicităţii luni, relatează AFP.

OMM, agenţie ONU cu sediul la Geneva, relevă "impactul considerabil al secetei, al valurilor de căldură, inundaţiilor şi cicloanelor tropicale" şi menţionează că anul 2013 "se clasează pe locul şase, la egalitate cu anul 2007, în seria anilor cu cele mai crescute temperaturi înregistrate vreodată, confirmând tendinţa de încălzire observată pe termen lung".

"Numărul fenomenelor extreme survenite în 2013 corespunde aşteptărilor în contextul schimbărilor climatice antropice. Am asistat la precipitaţii mai abundente, la valuri de de căldură mai intense şi la o agravare a daunelor cauzate de furtuni şi inundaţii în zone de coastă ca urmare a creşterii nivelului mării; taifunul Haiyan care s-a declanşat în Filipine este ilustrarea tragică" a acestei evoluţii, a apreciat secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

"Încălzirea climei nu marchează nici o pauză", cu accelerarea încălzirii oceanelor care a atins cele mai mari adâncimi. Peste 90% din căldura atrasă provocată de gazele cu efect de seră este stocată în oceane, a menţionat directorul OMM.

În urma unui studiu în special al căldurii record înregistrate în Australia în cursul verii în 2013, OMM a estimat că "recordurile de căldură ar fi fost aproape imposibile fără influenţa gazelor ce produc efectul de seră de origine antropică. Aceasta demonstrează că schimbările climatice antrenează o creştere netă a probabilităţii apariţiei unor fenomene extreme".

Pentru Franţa, OMM menţionează că s-a înregistrat o repetare a furtunilor, că precipitaţiile au depăşit 40% în medie pe termen lung. În Marea Britanie, pe coasta Atlanticului, ploile au fost cele mai puternice din 1959, provocând inundaţii repetate. Iarna a fost a doua cea mai caldă din 1900, a menţionat agenţia meteo.

Secolul XXI numără deja 13 din 14 cei mai călduroşi ani înregistraţi vreodată şi "fiecare din ultimele trei decenii s-a dovedit mai cald decât precedentul, deceniul 2001-2010 depăşind toate recordurile", menţionează raportul.

Temperatura medie la suprafaţa globului a fost de 14,5° C în 2013, cu 0,5°C mai mult decât temperatura normală calculată pentru perioada 1961-1990 şi cu 0,03°C mai mult decât media deceniului 2001-2010, menţionează OMM. 

×
Subiecte în articol: incalzirea globala incalzire