x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda, în pragul alegerilor parlamentare. Trei candidați pentru funcția de premier

Finlanda, în pragul alegerilor parlamentare. Trei candidați pentru funcția de premier

de Redacția Jurnalul    |    01 Apr 2023   •   16:00
Finlanda, în pragul alegerilor parlamentare. Trei candidați pentru funcția de premier
Sursa foto: Hepta

Finlanda se pregătește pentru alegerile parlamentare de duminică. În cursa pentru funcția de premier sunt trei candidați, scrie AFP.

Actualul premier social-democrat, Sanna Marin, are 37 de ani și vrea un al doilea mandat, pentru care se luptă cu Petteri Orpo, de centru-dreapta, și Rikka Purra, de extremă dreaptă, anti-imigrație și eurosceptică. 

Parlamentul finlandez are 200 de membri care obțin mandate pentru 4 ani. Secțiile de votare vor fi deschise între orele 9.00-20.00. 

Potrivit sondajelor, preferat este Petteri Orpo 19,8%, urmat de Riikka Purra 19,5% și Sanna Marina 18,7%. 

Șef al guvernului devine liderul partidului care câștigă alegerile. 

Sanna Marin a venit la conducerea guvernului în 2019, după demisia premierului Antti Rinne, devenind cel mai tânăr premier din lume, la 34 de ani. Se află în fruntea unei coaliții de centru stânga, formată din 5 formațiuni politice - Partidul Social Democrat, Partidul de Centru, Partidul Verzilor, Alianţa de Stânga şi Partidul Popular Suedez din Finlanda. Însă în timpul guvernării sale s-a confruntat cu controverse. 

Petteri Orpo are 53 de ani, este liderul Coaliţiei naţionale de centru-dreapta și cel mai experimentat dintre candidați. Se află în parlament din 2007 și a ocupat mai multe portofolii de ministru. Obiectivul principal al campaniei este stoparea creșterii datoriei țării printr-un plan de austeritate de 6 miliarde de euro. A acuzat-o pe Sanna Marrin că a majorat datoria cu 11 procente, la 74% de la 63%, în 4 ani. 

Riikka Purra se află din 2021 în fruntea Partidului Finlandezilor, eurosceptic și anti-migrație. Unul dintre obiectivele sale pe termen lung este ieșirea din UE dar și amânarea obiectivului de zero emisii de  carbon, stabilit de blocul comunitar pentru 2035.

 

×
Subiecte în articol: finlanda alegeri premier