x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Finlanda participă la primele operațiuni de planificare nucleară ale NATO

Finlanda participă la primele operațiuni de planificare nucleară ale NATO

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2023   •   16:45
Finlanda participă la primele operațiuni de planificare nucleară ale NATO
Sursa foto: Hepta

Finlanda, recent intrată în NATO, a efectuat primele exerciții militare navale comune cu aliații și va participa la operațiunile de planificare nucleară, anunță Ministerul Apărării de la Helsinki, citat de Reuters.

Însă guvernul finlandez a hotărât să nu accepte pe teritoriul țării desfășurarea de armament nuclear. Țara a renunțat la neutralitate după invazia rusă în Ucraina și și-a depus candidatura în mai 2022, însă a fost admisă abia recent din cauza opoziției Turciei. 

Acum forțele armate finlandeze participă la activitatea NATO privind planificare nucleară în afara granițelor sale.

"Armele nucleare au un rol central în descurajarea şi apărarea construite de NATO. Vrem să ne bucurăm, la rândul nostru, de protecţie din partea lor şi, de aceea, este un lucru pozitiv pentru Finlanda să participe pe deplin în diferite moduri şi în niciun caz să nu se excludă de la aceasta", a spus Janne Kuusela, director pentru politica de apărare a țării.

De la aceste operațiuni lipsește însă Franța, care vrea să se ocupe de propriul arsenal nuclear. Astfel încât, grupul este condus de Statele Unite și Marea Britanie, două dintre cele 5 puteri nucleare oficiale ale lumii, alături de China, Franța, Rusia. 

Totodată, Finlanda a participat, joi, la primul său exercițiu militar alături de aliații NATO, alături de două fregate germane și portugheze din portul Helsinki. 
"Este pentru prima dată când Finlanda şi flota de coastă au efectuat un exerciţiu de când Finlanda este membru NATO", a transmis marina.

 

×
Subiecte în articol: finlanda nato planificare nucleara