x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe FMI va acorda Ucrainei un împrumut de minim 14 miliarde de euro

FMI va acorda Ucrainei un împrumut de minim 14 miliarde de euro

27 Mar 2014   •   12:11
FMI va acorda Ucrainei un împrumut de minim 14 miliarde de euro

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda Ucrainei un împrumut de 14-18 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

În total, Ucraina va primi de la organismele internaţionale aproximativ 27 de miliarde de dolari în următorii doi ani, a anunţat FMI. Din această sumă, 14-18 miliarde de dolari vor reprezenta contribuţia FMI, suma exactă urmând a fi determinată după ce va fi justificat întregul sprijin bilateral şi multilateral.

O echipă de experţi ai FMI a vizitat Kievul la începutul acestei luni, pentru a evalua situaţia economică a Ucrainei şi a discuta un posibil program de împrumut.

Acordul ar urma să fie supus aprobării Board-ului FMI în aprilie, după ce autorităţile de la Kiev vor aproba un pachet de măsuri menit să stabilizeze economia şi să creeze condiţiile pentru o creştere sustenabilă, se arată în comunicatul FMI.

Autorităţile ucrainene se vor concentra pe reformarea politicilor monetare şi a ratelor de schimb, a sectorului financiar, a politicilor fiscale, a sectorului energetic şi climatului de afaceri.

Şeful misiunii FMI în Ucraina, Nikolay Gueorguiev, a anunţat încheierea acordului dintre Kiev şi FMI, dar fără a preciza şi valoarea primei tranşe ce va fi acordată Ucrainei, care are nevoie urgentă de fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Miercuri, autorităţile de la Kiev au anunţat majorarea preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici cu 50% începând cu data de 1 mai 2014, urmând să implementeze noi majorări conform unui calendar care se întinde până în anul 2018.

Măsura, care va fi nepopulară pentru cetăţenii obişnuiţi cu preţul subvenţionat la gaze naturale din perioada sovietică, a fost luată la cererea Fondului Monetar Internaţional, în schimbul acordării unui program de asistenţă financiară.

Pentru consumatorii industriali, majorarea preţului gazelor naturale va fi de 40% şi se va aplica de la 1 iunie, a declarat Iuri Kolbuchin, unul dintre responsabilii companiei energetice Naftogaz.

Ultimul acord stand-by cu FMI al Ucrainei, în valoare de 15 miliarde de dolari, a fost îngheţat în 2011, în urma refuzului Kievului de a pune capăt subvenţiilor şi a majora preţurile la gaze şi încălzire pentru consumatorii casnici.

Un înalt oficial de la FMI a declarat, recent, că autorităţile ucrainene sunt decise să adopte reformele necesare în schimbul ajutorului.

Ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a afirmat că Guvernul se aşteaptă în acest an la o scădere de 3% a Produsului Intern Brut, după ce anul trecut economia ucraineană a stagnat.

×
Subiecte în articol: imprumut fmi ucraina