x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost consilier al lui Putin: Rusia se pregăteşte pentru un război global din 2003

Fost consilier al lui Putin: Rusia se pregăteşte pentru un război global din 2003

28 Sep 2014   •   14:18
Fost consilier al lui Putin: Rusia se pregăteşte pentru un război global din 2003

Vladimir Putin, şi implicit Rusia, se pregătesc pentru un război global încă din 2003, susţine un fost consilier al liderului rus care a declarat că anexarea Crimeei şi ostilităţile de pe teritoriul Ucrainei au fost planificate încă din urmă cu 11 ani, din momentul în care a început revoluţia portocalie de la Kiev.

Andrei Illarionov,, fost consilier al preşedintelui Rusiei în perioada 2000-2003, a făcut dezvăluirile în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în Lituania.
Incursiunea în Ucraina şi anexarea Crimeei au fost plănuite din 2003, atunci când a început "revoluţia portocalie" la Kiev, a declarat Ilarionov, făcând referire la un articol publicat în 2008 de Ruskii Jurnal, în care este prezentat în detalii un plan de atac şi ocuparea Crimeei, apoi estul Ucrainei, centrul ţării şi apoi Kievul.

Întrebat dacă cetăţenii lituanieni pot dormi liniştiţi, fostul consilier al lui Putin a declarat că nu poate da un răspuns afirmativ, pentru că, din punctul său de vedere, locuitorii din Tallin, Vilnius, Bucureşti sau alte oraşe nu pot sta liniştiţi.
"Aceeaşi întrebare poate fi ridicată la Tallinn, Vilnius, Palanga, Bucureşti sau alte oraşe. Nimeni din Riga nu poate răspunde pozitiv. Din punctul meu de vedere, întrebarea ar trebui reformulată, mai ales după ce Barack Obama a vizitat Estonia şi a declarat că NATO este pregătită să apere Tallinn, Riga şi Vilnius. Situaţia pare mai sigură după declaraţie, dar trebuie să ne uităm la pregătirea militară, la echipamentul militar disponibil, nu la vorbe. Din punct de vedere al pregătirii militare, forţele NATO din Ţările Baltice sunt insuficiente", a declarat Andrei Illarionov.

"Legile ruseşti permit armatei să protejeze toţi ruşii. Prin urmare, acţiuni ale armatei ruseşti dincolo de graniţele ţării pot fi privite ca fiind legitime. Putin se gândeşte la actuala confruntare nu ca la al Treilea Război Mondial - din moment ce potenţiala confruntare ar fi fost precedată de Războiul Rece - ci ca la al Patrulea Război Mondial", a mai declarat Andrei Illarionov.

×