x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost europarlamentar austriac, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în scandalul de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin

Fost europarlamentar austriac, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în scandalul de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin

de Agerpres    |    13 Mar 2014   •   22:50
Fost europarlamentar austriac, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în scandalul de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin

Europarlamentarul conservator Ernst Strasser, fost ministru de Interne în guvernul austriac, a fost condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare de către un tribunal din Viena, care l-a găsit vinovat că ar fi încercat să prezinte amendamente la legile europene, după ce ar fi primit beneficii financiare - un scandal de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin.
Într-un prim verdict, instanţa din Viena l-a condamnat la patru ani de închisoare, dar Curtea Supremă austriacă a casat hotărârea pentru viciu de formă.
Ernst Strasser, 57 de ani, a decis să facă apel la această nouă condamnare la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă austriacă.

Fostul ministru a trebuit să demisioneze din postul de europarlamentar în martie 2011 după ce a fost prins în capcană de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, dându-se drept lobby-işti, aminteşte France Presse.

Filmat cu camera ascunsă, în 2010 şi 2011, el a fost de acord să introducă amendamente specifice favorabile unui lobby contra unui cost de până la 100.000 de euro pe an. Filmele au fost difuzate pe YouTube.

Ernst Strasser s-a declarat întotdeauna nevinovat. El a afirmat în primul proces că a avut bănuieli de la început în legătură cu interlocutorii săi, estimând că ar putea fi agenţi ai unor servicii secrete şi că a decis să le joace jocul pentru a-i demasca.
Tribunalul din Viena nu a acceptat teoria agenţilor secreţi prezentată de apărare.


Jurnaliştii britanici au abordat în acelaşi mod alţi trei europarlamentari care au fost de asemenea dispuşi să cedeze ispitei banilor: românul Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi spaniolul Pablo Zalba, aminteşte AFP.

La începutul lunii februarie, slovenul Thaler a recunoscut că a acceptat să influenţeze legislaţia europeană contra cost şi a fost condamnat de un tribunal la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare şi amendă de 32.250 de euro.

×