x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fost ministru de Interne croat, INCULPAT pentru crime de război în al Doilea Război Mondial

Fost ministru de Interne croat, INCULPAT pentru crime de război în al Doilea Război Mondial

18 Sep 2013   •   08:34
Fost ministru de Interne croat, INCULPAT pentru crime de război în al Doilea Război Mondial

Un fost oficial al serviciilor de informaţii iugoslave şi fost ministru croat de Interne, Josip Boljkovaci, în vârstă de 93 de ani, a fost inculpat marţi de justiţia croată pentru execuţia la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a 21 de civili suspectaţi de colaborare cu regimul pronazist.

Este vorba de prima inculpare din Croaţia pentru acest tip de infracţiune, relatează AFP, citată de Mediafax. Boljkovaci este acuzat că a ordonat condamnarea la închisoare şi execuţia a 21 de civili pe când era unul dintre responsabilii serviciilor secrete ale "partizanilor" comunişti (OZNA), sub comanda mareşalului Josip Broz Tito, viitorul lider al Iugoslaviei comuniste, a transmis Parchetul din Zagreb într-un comunicat.

Victimele au fost arestate la Duga Resa, la sud-vest de Zagreb, şi ucise în mai şi iunie 1945, conform aceleiaşi surse. Boljkovaci a fost arestat în 2011 şi plasat în detenţie provizorie timp de o lună, în cadrul anchetei pentru aceste crime. Acesta a respins toate acuzaţiile care îi sunt aduse.

Din cauza vârstei sale şi a stării precare de sănătate, acesta şi-a petrecut mare parte din timp într-un spital penitenciar.

Josip Boljkovaci a fost primul ministru de Interne croat după proclamarea de către Croaţia a independenţei de Iugoslavia în 1991.

×