x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul Papă Benedict al XVI-lea va fi înmormântat astăzi

Fostul Papă Benedict al XVI-lea va fi înmormântat astăzi

de Redacția Jurnalul    |    05 Ian 2023   •   09:45
Fostul Papă Benedict al XVI-lea va fi înmormântat astăzi
Sursa foto: Hepta

Aproape 200.000 de persoane i-au adus un omagiu fostului Papă Benedict al XVI-lea în ultimele trei zile, informează Vaticanul. Slujba de înmormântare va avea loc astăzi.

Papa Francisc va prezida funeraliile. Este pentru prima dată când un Papă în funcție conduce funeraliile predecesorului său în peste 220 de ani, potrivit Vaticanului, citat de BBC.

Fostul Papă a murit în ajunul Anului Nou, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce s-a retras din funcție din cauza unei probleme de sănătate.

Zeci de mii de persoane sunt așteptate să asiste la funeralii în Piața Sfântul Petru, în fața Bazilicii Sfântul Petru, la ora locală 9.30.

Evenimentul va fi marcat de simplitate, în conformitate cu ceea ce a cerut Benedict al XVI-lea, precizează Vaticanul.

Deoarece Benedict nu mai era șef de stat în momentul morții sale, vor participa doar delegații oficiale din Italia și din Germania, țara natală a lui Benedict.

Alți lideri vor fi prezenți în calitate neoficială - inclusiv regele Philippe al Belgiei și regina Letizia a Spaniei, precum și liderii Poloniei și Ungariei, relatează agenția de presă catolică.

Papa emerit va fi înmormântat în mormintele de sub bazilică - unde sunt înmormântați peste 90 de pontifi - conform ultimelor sale dorințe.

Înainte de a fi așezat în criptă, trupul său va fi sigilat într-un sicriu de zinc, care va fi apoi pus într-o cutie de lemn. Alături de corpul său vor fi așezate și obiecte care simbolizează perioada în care a fost papă.

O zi de doliu național a fost declarată în Portugalia, în timp ce în Italia steagurile vor fi arborate la jumătate de catarg pe clădirile publice din întreaga țară. Clopotele bisericilor vor suna la ora 11:00 în Germania (10:00 GMT) pentru a comemora memoria fostului Papă de origine germană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: benedict al xvi-lea moarte