x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier bulgar, la Procuratură

Fostul premier bulgar, la Procuratură

de Petio Petkov    |    28 Oct 2009   •   00:00

Fostul premier bulgar şi lider al Partidului Socialist, Serghei Stanişev, a fost interogat astăzi la Procuratura Generală în legătură cu dispariţia unui raport secret dedicat corupţiei în guvernul său, document întocmit de Agenţia pentru Securitate Naţională (DANS).



Noul prim-ministru, Boiko Borisov, a cerut indirect arestarea lui Stanişev. Documentul respectiv a apărut în paginile mai multor publicaţii din Sofia. Ieri au fost interogaţi şi fostul şef al Agenţiei pentru Securitate Naţională Petko Sertov şi unul dintre consilierii lui. Borisov a cerut Procuraturii să rezolve anchetele în timp cât mai scurt ca să nu permită erodarea statalităţii. Premierul bulgar a afirmat că foştii comunişti au transformat serviciile secrete în prostituate ieftine, care generează scandaluri.

CÂRCIUMĂ DE CARTIER

Crima organizată cunoaşte metodele lor de acţiune şi numele agenţilor. Ar fi mai bine, a spus Borisov, ca documentele secrete să fie scoase la vânzare în faţa Consiliului de Miniştri sau pe internet. După el, în perioada guvernării lui Stanişev, Consiliul de Miniştri devenise o cârciumă de cartier.

Cincisprezece dintre miniştrii lui Stanişev au fost anchetaţi de DANS sub acuzaţia de corupţie şi puteau fi arestaţi în ajunul alegerilor parlamentare, a declarat ex-şeful departamentului de contraspionaj al Agenţiei pentru Securitate Naţională, Raşko Zaikov. El a confirmat existenţa unui raport secret DANS pe această temă. După ce a părăsit procuratura generală, fostul premier Stanişev a declarat că va renunţa la imunitate pentru a nu bloca verificarea acuzaţiilor care-i sunt aduse.

El a mai spus că noii guvernanţi încearcă să distragă atenţia cetăţenilor de la problemele tot mai grave cu care se confruntă ţara. Stanişev a contraatacat, declarând că există un grup de oameni de afaceri apropiaţi lui Borisov, care câştigă acum licitaţii de sute de milioane, iar cinci dintre  membrii cabinetului se află în conflict de interese.

×
Subiecte în articol: externe