x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Fostul premier kosovar, arestat în Bulgaria

Fostul premier kosovar, arestat în Bulgaria

24 Iun 2009   •   00:00

Fostul premier al Kosovo, Agim Ceku, a fost arestat marţi la frontiera bulgaro-macedoneană de la Gheşevo, în baza unui mandat internaţional de arestare transmis de Interpol, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Ministerului bulgar de Interne, Diana Iankulova, relatează AFP.



"Agim Ceku a fost arestat marţi la Gheşevo, la intrarea în Bulgaria, în baza unui mandat de arestare (cod) roşu emis de Interpol împotriva acestuia", a precizat aceasta. Miercuri, mandatul a fost prelungit până sâmbătă.
Un tribunal bulgar se va pronunţa în zilele următoare asupra procedurilor care trebuie aplicate în dosarul său, a precizat Iankulova.

Belgradul îl acuză pe Agim Ceku, în vârstă de 48 de ani, fost lider al gherilelor albaneze din Kosovo, că a comis crime de război în Croaţia, în timpul războiului de independenţă (1991-1995) şi în timpul conflictului din Kosovo (1998-1999).

La Priştina, un oficial al Partidului Social-Democrat din Kosovo (PSDK), al cărui preşedinte este Ceku, a confirmat arestarea acestuia.

"Ceku este reţinut la punctul de trecere a frontierei din Qustendil, între Bulgaria şi Macedonia, de la ora 17:30 (18:30, ora României), în baza unui mandat de arestare emis de Serbia la 9 mai", a precizat purtătorul de cuvânt al PSDK, Gezim Kasapolli.

Ceku "se deplasa în Bulgaria pentru a discuta cu adjunctul ministrului Afacerilor Externe şi alte personalităţi", a adăugat acesta.

Nu este pentru prima dată când Agim Ceku este arestat în baza unui mandat sârb emis de Interpol.

La 7 mai, Ceku, care deţine şi cetăţenia croată şi are grad de general al armatei croate, a fost expulzat din Columbia unde participa la o conferinţă internaţională. Ulterior, Franţa, stat în care se afla în trecere, nu a dat curs mandatului internaţional emis de autorităţile sârbe.

În 2003, acesta fusese arestat în Slovenia, apoi în Ungaria în 2004, dar de fiecare dată a fost eliberat.

În calitate de premier al Kosovo, din 2006 până în 2007, el a pregătit cadrul pentru independenţa Kosovo.

Anterior, în februarie 1999, acesta părăsise armata croată pentru a se alătura gherilelor albaneze din Kosovo şi a le reorganiza în structură militară, Armata pentru eliberarea Kosovo (UCK), al cărei comandant suprem devine.

Autorităţile din Priştina au proclamat unilateral independenţa Kosovo la câteva luni după plecarea sa, la 17 februarie 2008. Independenţa statului este recunoscută în prezent de 57 din cele 192 de state membre ONU şi respinsă de Serbia, cu sprijinul Rusiei.

Cu câteva săptămâni înainte de alegerile generale din noiembrie 2007, Agim Ceku a anunţat că renunţă la candidatura în numele Alianţei pentru viitorul Kosovo, partidul fostului său camarad în cadrul gherilelor, Ramush Haradinaj, la rândul său fost premier al Kosovo.

El s-a alăturat în schimb unui partid mai mic, PSDK, care dispune de un mandat în Parlamentul kosovar. Mediafax

×
Subiecte în articol: externe kosovo