x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa: Mişcarea ''vestelor galbene'' a avut un cost global ''moderat''

Franţa: Mişcarea ''vestelor galbene'' a avut un cost global ''moderat''

17 Iul 2019   •   16:27
Franţa: Mişcarea ''vestelor galbene'' a avut un cost global ''moderat''

Mişcarea ''vestelor galbene'', care a zguduit Franţa vreme de şapte luni, a avut un impact relativ ''moderat'' asupra economiei franceze în general, însă ''considerabil'' sau chiar ''irecuperabil'' pentru unele întreprinderi sau sectoare, potrivit unui raport parlamentar publicat marţi, informează miercuri AFP.

"Costul macroeconomic global, estimat la 0,1% din PIB în ultimul trimestru al anului 2018, este relativ scăzut în raport cu bogăţia naţională", estimează misiunea de informare parlamentară însărcinată cu evaluarea "impactului" violenţelor constatate în marja acestei mişcări sociale.

Însă, "această perspectivă macroeconomică este departe de a reflecta repercusiunile economice legate de violenţe", adaugă acest raport de etapă, publicat la două luni şi jumătate de la lansarea misiunii de către Comisia pentru Afaceri Economice a Adunării Naţionale a Franţei.

Potrivit parlamentarilor, comercianţii au fost cei mai afectaţi. Scăderea frecventării zonelor centrale ale oraşelor în jur de 30 de weekenduri cât a durat mişcarea de contestare a dus la scăderea încasărilor cu 20-30% pentru afacerile vizate. În ceea ce priveşte centrele comerciale, ele au anunţat "pierderi de ordinul a două miliarde de euro".

În ceea ce priveşte finanţele publice, mişcarea a dus la "un cost suplimentar important", subliniază raportul. Iar repunerea în funcţiune a 2.410 de radare distruse şi alte 577 deteriorate în timpul mişcării "ar putea costa 71 de milioane de euro", adaugă raportul.

Aflate în prima linie în ceea ce priveşte gestionarea mişcării şi impactului acesteia, colectivităţile teritoriale au fost de asemenea nevoite să suporte costuri, uneori destul de importante. Potrivit Asociaţiei Franţa Urbană, costurile legate de degradarea echipamentelor şi mobilierului stradal au ajuns la 30 de milioane de euro.

"Costurile crizei se dovedesc a fi considerabile, pentru a nu spune irecuperabil în cazul unor firme sau municipalităţi luate izolat", subliniază unul dintre raportori, potrivit căruia "numărul de mici artizani şi comercianţi" al căror capital era deja fragil "nu se vor putea probabil redresa".

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta vestele galbene