x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa propune crearea unei forţe de reacţie UE împotriva dezastrelor naturale

Franţa propune crearea unei forţe de reacţie UE împotriva dezastrelor naturale

17 Aug 2010   •   00:00

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a cerut Uniunii Europene să creeze o forţă de reacţie rapidă împotriva dezastrelor naturale cum ar fi cutremurele, incendiile de vegetaţie şi inundaţiile, relatează publicaţia electronică EUObserver, citată de Mediafax.



Într-o scrisoare destinată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi publicată duminică, Sarkozy s-a referit la abilitatea UE de a reacţiona în nume propriu pentru a contracara efectele recentelor inundaţii din Pakistan.

"Pare esenţial, din motive politice şi umanitare evidente, ca Europa să îşi arate vizibil solidaritatea cu poporul pakistanez. Interesul Europei este şi de a asigura dezvoltarea şi stabilitatea acestei ţări", potrivit scrisorii.

În urma cutremurului din Haiti şi a incendiilor de vegetaţie din Rusia, UE "trebuie să ia măsurile necesare şi să construiască o forţă reală de reacţie UE, care să fie formată cu ajutorul resurselor statelor membre", se continuă în scrisoare.

Săptămâna trecută, secretarul de stat francez pentru Afaceri UE, Pierre Lellouche, declarase că UE ar trebui să creeze o forţă de urgenţă europeană, care să cuprindă "mijloacele reale de ajutor reciproc în caz de urgenţă".

Franţa a alocat un milion de euro pentru Pakistan de la începutul inundaţiilor, care ar fi afectat 20 de milioane de persoane. Miercurea trecută, Comisia Europeană a anunţat că va furniza Pakistanului ajutoare imediate în valoare de zece milioane de euro, în plus faţă de cele 30 de milioane de euro alocate în iulie.

×
Subiecte în articol: externe