Principalul aliat al României în tentativa de a obţine postul de comisar european pentru Agricultură pare să dea înapoi. Franţa îşi îndreaptă acum atenţia spre Irlanda, pe care o îndeamnă să facă lobby pentru obţinerea importantului mandat în viitoarea Comisie Europeană, scrie presa de la Dublin.
"Franţa susţine România, care cere postul de comisar european pe Agricultură. Însă nici un stat nu-şi poate revendica proprietatea asupra unui portofoliu", spunea, în urmă cu o lună, un oficial de la Paris. Declaraţia interpretată la momentul respectiv drept o promisiune de alianţă poate fi citită azi într-o altă cheie, după ce în cotidianul The Irish Times au apărut informaţii privind dorinţa Franţei ca Irlanda să primească postul de comisar european pentru Agricultură.
RECOMPENSĂ POSTREFERENDUM?
Cotidianul irlandez scrie că diplomaţii celor două state au avut "contacte informale" pe această temă şi că Parisul încurajează Dublinul să ţintească acest portofoliu. Informaţia apare la nici o săptămână după ce Irlanda a scăpat basma curată după referendumul privind adoptarea Tratatului de la Lisabona. Prin "Da"-ul pronunţat vinerea trecută de peste 67% dintre cetăţenii săi, Irlanda a reintrat în graţiile Bruxellesului, pentru că un "Nu" ar fi generat o criză fără precedent în UE. Iar informaţia apărută ieri în Irish Times ar putea însemna că Dublinului i se pregăteşte o recompensă, după ce aproape că fusese ameninţat cu pierderea comisarului, dacă referendumul nu are un deznodământ fericit. "Franţa a făcut lobby pentru a susţine un candidat din partea României pentru acest domeniu important al UE, care controlează bugetul de 55 de miliarde de euro aferent PAC, dar a devenit din ce în ce mai evident că Bucureştiul nu va obţine postul, ca urmare a suspendării în 2008 a fondurilor europene pentru agricultură acordate României, din cauza unor nereguli", scrie publicaţia citată. Este însă neclară legătura făcută de Irish Times între retragerea susţinerii franceze pentru România şi suspendarea fondurilor europene pentru agricultură. Asta pentru că decizia în acest sens s-a luat în 2008 şi le era deja binecunoscută oficialilor francezi atunci când şi-au declarat susţinerea pentru viitorul comisar român. Prin urmare, Parisul nu putea descoperi abia acum problemele pe care România le-a avut în gestionarea fondurilor europene pentru agricultură.
Citește pe Antena3.ro