x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa trece la fapte. Cei patru algerieni care-l însoţeau pe cetăţeanul francez, arestaţi preventiv

Franţa trece la fapte. Cei patru algerieni care-l însoţeau pe cetăţeanul francez, arestaţi preventiv

25 Sep 2014   •   21:03
Franţa trece la fapte. Cei patru algerieni care-l însoţeau pe cetăţeanul francez, arestaţi preventiv
Sursa foto: Franţa trece la fapte. Cei patru algerieni care-l însoţeau pe cetăţeanul francez, arestaţi preventiv

Cei patru algerieni care-l însoţeau pe cetăţeanul francez Herve Gourdel într-o drumeţie montană prin estul Algeriei, unde acesta a fost răpit duminică de o grupare jihadistă care l-a decapitat trei zile mai târziu, au fost plasaţi în arest preventiv de către autorităţile de la Alger, transmite AFP citând surse judiciare şi de securitate locale.

Împotriva lor nu a fost formulată deocamdată nicio acuzaţie, dar sursele citate afirmă că, în conformitate cu legislaţia algeriană, ei ar fi trebuit să anunţe autorităţile că găzduiesc un străin, lucru pe care se pare că nu l-au făcut. Autorităţile încearcă să clarifice circumstanţele în care aceştia l-au cunoscut pe ghidul montan Herve Gourdel şi ce i-a determinat să-l conducă într-o zonă unde se ştie foarte bine că acţionează grupări armate islamiste. Aşadar trebuie lămurit dacă a existat vreo complicitate între gruparea ce a comis răpirea şi asasinatul şi cei patru algerieni capturaţi odată cu cetăţeanul francez, dar care au fost eliberaţi ulterior de terorişti.

Răpirea s-ar fi produs în zona parcului naţional Djurdjura, un sanctuar al teroriştilor în anii 90, dar care în ultimii ani a încercat să-şi regăsească vocaţia turistică odată cu redeschiderea unor spaţii de cazare ce au fost însă incendiate de islamişti.

Armata algeriană a mobilizat 3.000 de soldaţi care participă la o amplă operaţiune de căutare a corpului ostaticului francez şi de neutralizare a grupării ce a revendicat asasinatul, intitulată Jund al-Khilafa (Soldaţii Califatului) şi care se descrie drept ramura din Maghreb a grupării Statul Islamic. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: Herve Gourdel