x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Furtuna solară din această săptămână, cea mai puternică din ultimii opt ani. Mâine sunt anunţate noi perturbaţii

Furtuna solară din această săptămână, cea mai puternică din ultimii opt ani. Mâine sunt anunţate noi perturbaţii

de Mediafax    |    10 Mar 2012   •   07:49
Furtuna solară din această săptămână, cea mai puternică din ultimii opt ani. Mâine sunt anunţate noi perturbaţii

Furtuna solara care a lovit Pamantul in aceasta saptamana a crescut in intensitate in timpul noaptii de joi spre vineri, devenind cel mai puternic eveniment geomagnetic din ultimii opt ani. Noi perturbari sunt asteptate maine, potrivit expertilor.

Aceasta furtuna geomagnetica a avut gradul unu, la inceput, cel mai mic nivel pe o scara de la unu la cinci.

Nu a provocat decat perturbatii mici de echipamente electrice si de comunicatii, cateva avioane schimbandu-si itinerariul, au declarat oficialii agentiei americane responsabila cu studiul atmosferei si al oceanelor (NOAA).

Cu toate acestea, furtuna s-a inrautatit in timpul noptii de joi spre vineri, gradul ei fiind actualizat la trei ("puternic"), a declarat Bob Rutledge, membru NOAA.

"Suntem in cele din urma, in prezenta unei furtuni mult mai puternice decat ne asteptam", a declarat el vineri, adaugand ca "in termeni de durata si intensitate", acesta este cea mai puternica furtuna solara din 2004 si pana acum.

Pentru Rutledge, "desi furnizorii de energie electrica s-au confruntat cu perturbari in cadrul retelelor lor, acestia nu ar trebui sa fie depasiti de eveniment".

Furtuna a scazut in intensitate vineri, fiind clasata la nivelul doi 2, dar Rutledge a avertizat ca noi perturbatii vor fi semnalate maine.

Furtuna solara precedenta a avut loc pe 23 ianuarie si a fost considerata ca avand nivelul unu de intensitate.

×