x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe France 3 difuzează miercuri un interviu în care Gaddafi recunoaşte că a finanţat campania lui Sarkozy! Gaddafi: ”Sarkozy are o deficienţă mintală.... graţie mie a ajuns la Preşedinţie!"

France 3 difuzează miercuri un interviu în care Gaddafi recunoaşte că a finanţat campania lui Sarkozy! Gaddafi: ”Sarkozy are o deficienţă mintală.... graţie mie a ajuns la Preşedinţie!"

de Marina Constantinoiu    |    29 Ian 2014   •   17:20
France 3 difuzează miercuri un interviu în care Gaddafi recunoaşte că a finanţat campania lui Sarkozy! Gaddafi: ”Sarkozy are o deficienţă mintală.... graţie mie a ajuns la Preşedinţie!"

Postul francez de televiziune France 3 a anunţat că va difuza miercuri un film documentar ce conţine şi o înregistrare din anul 2011, în care preşedintele libian de la acea vreme, Muammar Gaddafi, afirmă că a finanţat în anul 2007 campania electorală a lui Nicolas Sarkozy, care a devenit atunci preşedinte al Franţei.
Potrivit postului francez, declaraţia lui Gaddafi datează din 16 martie 2011, cu patru zile înainte ca aviaţia militară franceză să pornească raidurile împotriva trupelor libiene, iniţiind intervenţia NATO care a condus în final la înlăturarea lui Gaddafi de la putere şi la uciderea lui de către combatanţii care l-au capturat, relatează EFE.

Fostul lider libian, ucis în octombrie 2011, nu aduce o dovadă în sprjinul acestei acuzaţii deja lansate de mai mulţi demnitari ai fostului regim, în special de fiul lui Gaddadi, Seif al-Islam, comentează France Presse.
Acordat la acea vreme cotidianului Le Figaro, interviul, realizat de jurnalista Delphine Minoui, a fost ulterior retranscris în cartea acesteia intitulată “Tripoliwood”, apărută la Editura Grasset, în 2011, adaugă AFP.

“Sarkozy are o deficienţă mintală”

Întrebat dacă a fost trădat, Gaddafi, care a fost primit cu mare pompă la Paris în decembrie 2007 de către preşedintele Sarkozy, a răspuns afirmativ. Apoi, potrivit unei traduceri realizate de AFP, el a continuat:”Sarkozy are o deficienţă mintală....graţie mie a ajuns la Preşedinţie. Noi i-am furnizat fondurile care i-au permis să câştige. A venit să ne întâlnim când era ministru de Interne. Mi-a cerut susţinere financiară”, a declarat Gaddafi.

De ce l-a finanţat pe Sarkozy? “Pentru noi, ca libieni, dacă preşedintele Republicii Franceze câştigă graţie banilor noştri, este cu adevărat un triumf”, răspunde Gaddafi, care nu dă suma oferită lui Sarkozy şi nici detalii despre modalităţile de vărsământ, scrie AFP.

Un magistrat francez anchetează din martie 2013 pe marginea acestor acuzaţii de finanţare a campaniei prezidenţiale din 2007, afirmaţii pe care Sarkozy le respinge.
Traducătorul lui Gaddafi, Moftah Missuri, confirmă în filmul ce va fi difuzat că acesta i-a oferit lui Sarkozy circa 20 de milioane de dolari pentru a-şi finanţa campania electorală.

Nicolas Sarkozy a vizitat Libia în iulie 2007, la două luni după ce a devenit preşedinte, şi l-a primit la rândul său pe Gaddafi la Palatul Elysee în luna decembrie a aceluiaşi an. Reportajul încearcă să arate cum dictatorul libian a reuşit să evolueze de la statutul de terorist respins de comunitatea internaţională la cel de interlocutor privilegiat al unor guverne, pentru ca apoi să cadă din nou în dizgraţie.

Documentarul încearcă să analizeze şi legăturile politice şi financiare dintre Franţa şi Libia între anii 2003 şi 2011. În 2003 au fost ridicate sancţiunile internaţionale impuse de ONU în 1992 din cauza refuzului Guvernului de la Tripoli de a coopera în investigarea atentatului din anul 1998 împotriva unui avion civil american ce a explodat deasupra localităţii scoţiene Lockerbie.
Acuzaţiile cu privire la finanţarea ilegală a campaniei electorale a fostului preşedinte conservator francez nu sunt noi.


La 16 martie 2011, unul dintre fiii lui Gaddafi, Seif al-Islam, i-a transmis lui Sarkozy cererea de a restitui “banii pe care i-a acceptat din partea Libiei”.
În luna aprilie 2012, site-ul de investigaţii Mediapart a publicat un document al serviciilor secrete libiene din care reiese că, în anul 2007, Franţa a vândut Libiei echipamente de control pe Internet, contract ce ar fi fost folosit pentru finanţarea respectivei campanii electorale printr-un comision de 50 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy muammar gaddafi