x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gainarie la nivel inalt

Gainarie la nivel inalt

24 Mai 2005   •   00:00

Un oficial militar american a primit bani de la cotidianul britanic The Sun pentru fotografiile cu Saddam Hussein in chiloti.

  • de ANA ILIE
  • INTERESA}I. Irakienii urm`resc cu aten]ie dezv`luirile n cazul imaginilor st~njenitoare cu fostul lor conduc`tor
    Scandalul provocat saptamana trecuta de publicarea in tabloidul britanic The Sun a imaginilor fostului dictator irakian Saddam Hussein in chiloti tinde sa se extinda si sa expuna "verigile slabe" din armata americana.

    Cotidianul britanic, presat sa dezvaluie felul in care a intrat in posesia fotografiilor, a marturisit ca a platit un oficial american pentru achizitionarea acestora. Unul dintre responsabilii tabloidului a declarat, pentru agentia Associated Press, ca a fost platita "o mica suma", ce depaseste totusi valoarea de peste 700 de euro, pentru imaginile stanjenitoare cu Saddam. "Sursa" acestora a fost un oficial militar american, a carui identitate nu a fost dezvaluita, dar despre care se stie ca a dorit ca publicarea fotografiilor sa dea "o lovitura in plin" rebelilor irakieni.

    EFECT. Americanii se tem ca tocmai publicarea acestor imagini ar putea duce la o escaladare a furiei irakienilor impotriva a ceea ce ei numesc "forte de ocupatie". Un reprezentant al presedintelui american, George W. Bush, a remarcat chiar ca fotografiile cu Saddam in chiloti ar putea avea acelasi efect ca si imaginile de la inchisoarea Abu Ghraib, in care soldatii americani umileau prizonierii irakieni.

    JUDECATA. Lamuririle date de conducerea cotidianului The Sun au fost facute la presiunea armatei americane, care a cerut o investigatie amanuntita a felului in care fotografiile au ajuns la presa, stiut fiind ca in locul unde Saddam este intemnitat, in asteptarea procesului, au acces doar soldatii americani, echipa sa de avocati, procurorul Raed Johyee si Comitetul International al Crucii Rosii. In orice caz, avocatul lui Saddam, Ziad al-Khasawneh, a declarat ca va da in judecata ziarul britanic si pe toti cei implicati in publicarea acestor imagini.

    ×
    Subiecte în articol: externe