x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gazprom cere Ucrainei să plătească gazul: o factură de 1,55 miliarde dolari

Gazprom cere Ucrainei să plătească gazul: o factură de 1,55 miliarde dolari

01 Mar 2014   •   12:15
Gazprom cere Ucrainei să plătească gazul: o factură de 1,55 miliarde dolari

Potrivit oficialilor Gazprom, Ucraina are o datorie 'enormă', de 1,55 miliarde dolari, la gazele livrate de Rusia, subliniind că preţul preferenţial acordat Kievului de către Moscova ar putea fi reexaminat, informează AFP.

'Avem relaţii bune cu Ucraina, tranzitul funcţionează, trebuie doar să plătească gazul... Pentru moment, datoriile se ridică la 1,549 miliarde de dolari', a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, pentru agenţia RIA Novosti.

'Cu această modalitate de a plăti şi de a-şi îndeplini angajamentele, Ucraina nu va fi, după toate probabilităţile, în măsură să păstreze preţul preferenţial de care beneficiază în prezent pentru gazul rusesc', a adăugat el.

După ce guvernul de la Kiev a decis, în luna noiembrie 2013, să nu semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, Rusia s-a angajat să acorde Ucrainei un împrumut de 15 miliarde de dolari, din care trei miliarde au fost deja vărsate, şi a acceptat să-i scadă preţul la gaze cu 30%.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat la începutul lunii februarie că Rusia este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu amânarea plăţii facturilor la gaze de către Ucraina. (Agerpres)



×