x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe General Motors iese de sub protecţia legii falimentului

General Motors iese de sub protecţia legii falimentului

10 Iul 2009   •   00:00

Gigantul auto american General Motors Corp se pregăteşte să anunţe vineri ieşirea de sub protecţia legii falimentului prin vânzarea celor mai bune active ale sale către o nouă societate ("Noul GM") controlată de statul american, informează AFP.



Directorul general al GM, Fritz Henderson, urmează să susţină o conferinţă de presă la ora 09.00 a.m. (13.00 GMT) la sediul de la Detroit al societăţii. Aceasta după ce joi, un tribunal a aprobat planurile companiei vizând vânzarea celor mai bune active ale sale către o nouă companie.

Graţie sprijinului administraţiei Obama, procesul de plasare a GM sub protecţia Capitolului 11 din din Legea Falimentului a durat doar 40 de zile, chiar mai rapid decât cele 42 de zile cât a durat procesul similar derulat pentru rivalul Chrysler Group LLC.

Odată cel mai mare grup auto din lume, General Motors a vândut mai multe vehicule decât orice alt constructor auto începând din 1931 şi până în 2007, după care a cedat poziţia de lider mondial rivalului japonez Toyota. "Noul GM" va fi o companie mai mică şi mai flexibilă, după ce a renunţat la mai multe zeci de mii din angajaţii vehicului GM, a eliminat sau a scos la vânzare unele mărci, a închis mai multe uzine şi a modificat prevederile contractelor de muncă, totul pentru a reduce costurile.

General Motors a intrat sub protecţia legii falimentului la data de 1 iunie cu datorii de 172,8 miliarde de dolari, urmând să iasă din acest proces cu datorii de 48,4 miliarde de dolari. Guvernul american, care a oferit o finanţare de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va controla 60,8 la sută din capitalul "noului GM", iar restul va fi împărţit între sindicatul muncitorilor din industria auto (United Auto Workers-UAW), care va avea o participaţie de 17,5 procente, şi guvernul canadian, cu o participaţie de 12 procente. Deţinătorii de obligaţiuni GM vor deţine şi ei o participaţie de 10 procente, în schimbul anulării a 27 de miliarde de dolari din datoria GM.

General Motors continuă să negocieze vânzarea brandurilor sale "non-core" şi a altor active, inclusiv a diviziei din Europa, Opel. Recent grupul american a semnat acorduri preliminare privitoare la vânzarea diviziei sale Saab către producătorul suedez de automobile de lux Koenigsegg, a mărcii Hummer cu un consorţiu chinez şi a diviziei Saturn către un lanţ de dealeri auto din SUA. De asemenea, brandul Pontiac va dispărea în următoarele luni, la fel cum s-a întâmplat cu marca Oldsmobile.

×
Subiecte în articol: externe