x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Georgia nu-i Coreea

Georgia nu-i Coreea

10 Mai 2005   •   00:00

Georgienii s-au calcat in picioare cu zecile de mii pentru a-l vedea luni seara, in capitala lor, Tbilisi, pe presedintele american, George W. Bush.



  • de ANA ILIE

  • BUCURIE EXAGERATA. Saakasvili s-a simtit jenat de exuberanta poporului sau
    Venit in Georgia direct de la Moscova, la invitatia presedintelui Mihail Saakasvili, George W. Bush a fost intampinat luni seara de o multime entuziasta de 150.000 de persoane, care s-au calcat in picioare pentru a-l vedea, si a reusit chiar sa sparga cordonul de securitate asigurat de 500 de politisti, pentru a-l privi mai de aproape.

    Bush s-a folosit de aceasta vizita pentru a discuta cu Saakasvili cateva chestiuni pe care Georgia le considera de maxima importanta pentru viitorul sau postrevolutia lalelelor, anume integrarea in Alianta Nord-Atlantica (NATO), dar si reglementarea problemelor cu regiunile separatiste Abhazia si Ossetia de Sud.

    "Am vorbit despre NATO. Presedintele georgian a fost foarte clar cu privire la intentiile sale de a-si indeplini obligatiile necesare pentru a se integra in Alianta atlantica", a spus Bush. El si-a anuntat intentia de a incepe demersurile pentru aderarea Georgiei, insa a avertizat ca disputele cu regiunile separatiste vor trebui rezolvate pe cale pasnica. La randul sau, Saakasvili s-a declarat constient de piedicile si greutatile pe care le are de intampinat tara sa: "Stim ca drumul va fi lung si dificil, dar mai stim ca in cele din urma va duce la integrarea in NATO".

    Bush are mai multe motive pentru a sari in ajutorul Georgiei. El a multumit pentru ajutorul acordat in Irak, unde Tbilisi are 800 de soldati, dar si pentru colaborarea fructuoasa in domeniul exploatarii rezervelor de petrol din regiune.

    COMPARATIE
    Presedintele georgian Mihail Saakasvili l-a asigurat pe George W. Bush ca "Georgia nu este Coreea de Nord", intr-o incercare de a sublinia faptul ca acei 150.000 de georgieni care au iesit in strada pentru a-l intampina pe liderul american nu au fost adusi acolo cu forta, prin "ordin de la Partidul Comunist", ca pe vremuri, ci doar din entuziasm. Saakasvili a amintit ca nici la revolutia care l-a rasturnat pe dictatorul Sevarnadze nu au iesit in strada atat de multi georgieni.
    ×
    Subiecte în articol: externe