x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Gerard Depardieu a devenit cetăţean rus, renunţând la cetăţenia franceză

Gerard Depardieu a devenit cetăţean rus, renunţând la cetăţenia franceză

03 Ian 2013   •   14:28
Gerard Depardieu a devenit cetăţean rus, renunţând la cetăţenia franceză
Sursa foto: LOIC VENANCE / AFP

Actorul francez Gerard Depardieu a primit cetăţenia rusă, se arată într-un comunicat scurt al administraţiei de la Kremlin. "Vladimir Putin a semnat un decret prin care îi acordă cetăţenia rusă lui Gerard Depardieu", se arată în comunicat.

Gerard Depardieu a anunţat de curând că va renunţa la cetăţenia franceză, după ce guvernul din această ţară l-a criticat pentru că şi-a mutat domiciliul în altă ţară pentru a evita taxele prea mari din Franţa.

În luna decembrie a anului trecut, Vladimir Putin a spus că ar fi fericit să-i acorde lui Depardieu cetăţenia rusă.

"Sunt sigur că autorităţile din Franţa nu au dorit să-l jignească pe domnul Depardieu. Dar dacă ar dori cetăţenia rusă din partea noastră, atunci lucrurile sunt ca şi rezolvate", a declarat Putin într-o conferinţă de presă susţinută la 20 decembrie.

Potrivit codului civil francez, dubla cetăţenie este posibilă, însă este ilegal să nu fi cetăţean al niciunei ţări. Astfel, o persoană trebuie să obţină cetăţenia altui stat, înainte să poată renunţa la cea franeză.

Gerard Depardieu nu a comentat, încă, anunţul făcut de Kremlin.

Scandalul dintre actor şi statul francez a început anul trecut, când preşedintele Francois Hollande a anunţat că va mări taxele cu 75% pentru cei care câştigă mai mult de un milion de euro pe an.

Criticând guvernul pentru că pedepseşte "succesul, actele de creaţie şi talentul" actorul a anunţat, la începutul lunii decembrie că se va muta în Belgia. Premierul Jean-Marc Ayrault a catalogat această decizie drept una "ruşinoasă", stârnind furia actorului.

Deşi propunerea lui Hollande de creştere a taxelor a fost respinsă de Curtea Constituţională din Franţa, Depardieu a declarat că din punctul lui de vedere, lucrurile rămân la fel. Actorul francez, pe care Putin l-a descris drept un om de afaceri de succes şi un prieten apropiat, va plăti doar cota unică de 13% din venituri, ca cetăţean al statului rus.

Anul trecut, Depardieu a jucat rolul lui Rasputin, într-o coproducţie franceză-rusă. În plus, Depardieu s-a implicat într-un proiect caritabil, cu scopul de a ridica un spital de copii în St Petersburg. 

×