x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania: Marş la Dresda împotriva urii şi a rasismului, înaintea unui scrutin regional crucial

Germania: Marş la Dresda împotriva urii şi a rasismului, înaintea unui scrutin regional crucial

24 Aug 2019   •   13:00
Germania: Marş la Dresda împotriva urii şi a rasismului, înaintea unui scrutin regional crucial

Zeci de mii de activişti ai societăţii civile se reunesc sâmbătă pentru un marş împotriva urii şi a rasismului în oraşul german Dresda, cu o săptămână înaintea scrutinului regional din Saxonia la care partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este creditat cu un câştig electoral important, notează site-ul publicaţiei thelocal.de. 

Sub lozinca 'Indivizibili', o coaliţie largă de artişti, sindicalişti şi politicieni se va aduna în acest oraş est-german pentru a-i îndemna pe alegători să respingă excluziunea pe care, spune ei, o promovează extremiştii de dreapta.

Pitorescul oraş baroc, una din destinaţiile turistice preferate din estul Germaniei, este însă şi leagănul mişcării islamofobe Pegida, iar landul Saxonia este un bastion al AfD.

Organizatorii aşteaptă la protest, care va dura trei ore, cel puţin 10.000 de participanţi, în timp ce la o distanţă de 70 km, la Chemnitz, co-liderul AfD Alexander Gauland va organiza o adunare.

Cele mai recente sondaje preelectorale arată AfD umăr la umăr cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

În landul Brandenburg, din jurul Berlinului, unele sondaje chiar creditează AfD cu primul loc, ceea ce ar însemna o nouă grea lovitură pentru Partidul Social-Democrat (SPD), partenerul de coaliţie al conservatorilor.

Dacă previziunile vor fi confirmate la vot în ambele scrutine, aceasta ar putea arunca într-o nouă criză coaliţia condusă de Angela Merkel, prin potenţiale noi apeluri în SPD ca partidul să se retragă de la guvernare. 

Pentru organizatorii marşului de sâmbătă, alegerile regionale, împreună cu cele de pe 27 octombrie din Turingia, vor constitui 'momentul adevărului pentru democraţie'.

"Vrem să arătăm că există mai mulţi oameni de partea solidarităţii decât de partea urii', au subliniat ei.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: germania dresda