x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania pregăteşte o lege dură împotriva imigranţilor români

Germania pregăteşte o lege dură împotriva imigranţilor români

de Istvan Deak    |    23 Mar 2014   •   15:48
Germania pregăteşte o lege dură împotriva imigranţilor români

În plină campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, Germania mizează pe capacitarea electoratului printr-un discurs împotriva imigranţilor români şi bulgari. “Se încearcă combaterea partidelor eurosceptice precum Alianţa pentru Germania (AfD) prin confiscarea parţială a discursului lor”, explică un analist politic german. Tocmai pe această linie politică apar ultimele declaraţii făcute de ministrul de Interne al Germaniei, care solicită Guvernului înăsprirea legilor împotriva abuzării sistemului social din Germania. Concret, legea ar urma să îi pedepsească pe cei care abuzează de sistemul german prin expulzarea din ţară şi interdicţia de a mai reveni. Propunerea vine din partea ministrului Muncii, Andrea Nahles (SPD), şi a ministrului de Interne, Thomas de Maiziere (CDU), care au prezentat deja iniţiativa legislativă în şedinţa Guvernului de miercurea trecută.

Copii inventaţi

Cei doi atrag atenţia Guvernului asupra faptului că din cele 14,4 milioane de alocaţii pentru copii plătite de statul german, 660.000 sunt direcţionate către copii din alte state UE. “Cei mai mulţi copii provin din statele aflate în criză din sudul Europei. Mulţi dintre ei încasează alocaţia din Germania, dar trăiesc în ţara natală, 29% în cazul copiilor din Polonia şi Cehia, şi 10% în cazul celor din România. De multe ori, alocaţia pentru copii este singura sursă de venit a familiei şi măreşte astfel tentaţia de emigrare în Germania. Mulţi imigranţi din ţările UE îşi declară copiii de mai multe ori sau chiar inventează existenţa lor”, susţin cei doi miniştri.

Cei doi au subliniat că noua lege nu pune în discuţie în vreun fel dreptul fundamental la libera circulaţie a persoanelor. “Noi vrem doar să prevenim şi să împiedicăm abuzarea acestei libertăţi care duce la înşelăciune. De aceea cerem ca toate solicitările pentru acordarea alocaţiei pentru copii să fie eliberate printr-un cod de identificare pe bază de impozit. Regulile de plată către copiii din străinătate să fie înăsprite. Cazurile de înşelăciune să fie imediat urmate de interdicţia de a mai reveni în Germania. Propunem şi o limitare a perioadei de şedere în Germania pentru persoanele în căutare de locuri de muncă”, au anunţat cei doi.

Plan de sprijinire a regiunilor afectate

Guvernul a aprobat un plan de sprijinire a regiunilor afectate în mod deosebit de problemele imigraţiei. 200 de milioane de euro vor fi atribuite autorităţilor locale din Duisburg, Dortmund, Berlin şi Munchen pentru cursuri de integrare care să ducă la soluţionarea acestor probleme. Ministrul De Maziere a declarat pentru Rheinische Post că vrea să extindă aria măsurilor pentru combaterea acestui fenomen şi îi are în vizor şi pe aceea care conduc reţele de atragere a imigranţilor în Germania, pentru a-i exploata în propriile interese sub formă de forţă de muncă ieftină. “Trebuie să acţionam împotriva acelora care aduc aici imigranţi din interese proprii şi imorale. Nu putem accepta ca oameni care nu ştiu nici măcar un cuvânt în limba germană să se prezinte la instituţiile germane cu solicitări pentru alocaţii pentru copii sau ajutor de şomaj completate perfect. E clar că s-a dezvoltat o întreagă reţea care acţionează în acest scop şi pe care va trebui să o eradicăm. Dacă vrem să soluţionăm problema nu trebuie să ne uitam doar la imigranţi, ci şi la persoanele şi structurile care facilitează prezenţa lor aici”, a subliniat Thomas de Maziere.

Drept de şedere limitat

Politicianul CDU a admis însă că această problemă este reprezentativă doar pentru 6-7 oraşe din Germania, dar “tendinţa este în creştere şi alarmantă”. Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie că Guvernul va limita durata de şedere în Germania. “Cetăţenii Uniunii Europene fără loc de muncă vor avea drept de şedere doar trei luni, timp în care îşi pot căuta un loc de muncă”, susţine secretarul de stat din Ministerul de Interne Stephan Mayer (CSU). “Cine înşeală, să zboare”, a fost sloganul lansat în ianuarie de CSU cu ocazia eliminării tuturor restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. Secretarul de stat a fost însărcinat de Guvernul german să întocmească până la 1 iunie un raport care să evidenţieze dacă sunt probleme în sistemul social pentru cetăţenii din Uniunea Europeană.

AfD, flueirată pentru campania împotriva românilor

Momente tensionate înaintea Congresului Naţional al Partidului Alianţa pentru Germania (AfD). Un grup de 50 de persoane de la diferite organizaţii nonguvernamentale şi membri ai partidului Die Linke i-au primit cu fluierături pe delegaţii AfD sosiţi la congres. “În campania electorală pentru alegerile europarlamentare din luna mai 2014, AfD face apel la resentimente rasiste în breşa formată între extremiştii de dreapta şi partidele democratice. Prin incitarea împotriva imigranţilor din România şi Bulgaria, membrii AfD adaugă ţinte noi la atacurile lor obişnuite împotriva solicitanţilor de azil, islamiştilor şi homosexualilor. Astfel încearcă ei să fure voturi de la partidul extremist NPD”, a motivat un lider al protestatarilor. Congresul s-a lăsat cu fluierături si huiduieli şi în sală, tentativa liderului Bernd Lucke de a pune mâna pe toate structurile de conducere ale partidului eşuând lamentabil.

×