x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Germania răspunde cererii Poloniei privind despăgubirile de război: Chestiunea este închisă

Germania răspunde cererii Poloniei privind despăgubirile de război: Chestiunea este închisă

04 Oct 2022   •   17:20
Germania răspunde cererii Poloniei privind despăgubirile de război: Chestiunea este închisă

În urma cererii executivului de la Varșovia privind acordarea de despăgubiri de război din partea Germaniei pentru cea de-a doua conflagrație mondială, șefa diplomației de la Berlin a declarat că această chesiune este închisă. Suma cerută de Polonia se ridică la 1.300 de miliarde de euro, scrie AFP.

"Din punctul de vedere al guvernului federal, chestiunea reparaţiilor este închisă", a spus ministrul german de Externe, Annalena Baerbock într-o conferinţă de presă comună cu omologul său polonez, Zbigniew Rau.

Oficialul de la Varșovia a semnat, luni, o notă diplomatică prin care își afirma "convingerea că cele două părți trebuie să ia măsuri imediate în vederea unei reglementări juridice şi materiale permanente, complete şi definitive a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din perioada 1939-1945".

Costurile evaluate de partea poloneză se ridică la 1.300 de miliarde de euro.

"Este datoria noastră eternă de a reaminti milioanele de suferinţe pe care Germania le-a produs Poloniei", a spus Annalena Baerbock. 

De cealaltă parte, șeful diplomației poloneze vrea ca dialogul pe această temă să continue. 

 "Fără nicio îndoială, avem o responsabilitate împărţită faţă de generaţiile trecute, prezente şi viitoare. De asemenea, sunt convins că poziţia guvernului german în această chestiune va evolua, datorită dialogului".

Germania consideră că Polonia a renunțat la despăgubirile de război în 1953, iar ulterior a afirmat acest lucru de mai multe ori. 


 

×
Subiecte în articol: Polonia germania