x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Golaniada" kirgiza

"Golaniada" kirgiza

22 Mar 2005   •   00:00

Declarativ, presedintele kirgiz, Askar Akaev, este pentru rezolvarea pasnica a crizei din tara. In fapt insa, autoritatile de la Biskek sustin ca sunt victimele unui puci si au trecut la fortificarea capitalei si la arestarea membrilor Opozitiei.



  • de ANA ILIE

  • PROTEST INEDIT. Opozantii din Kirgizstan cer demisia presedintelui si nu se sfiesc sa danseze pe portretele acestuia
    Kirgizstanul, un mic stat central-asiatic ce numara aproape 5 milioane de locuitori, majoritatea traind la limita saraciei, este zguduit de mai bine de o saptamana de ample manifestatii de strada. Opozitia controleaza deja partea sudica a tarii si a transmis presedintelui, Askar Akaev, ca se pregateste pentru o vasta manifestatie chiar in fieful acestuia, capitala Biskek.

    SCANTEIA. Ca si in cazul Georgiei si al Ucrainei, scanteia nemultumirii a pornit de la controversatul tur doi al legislativelor, din data de 13 martie. Opozitia kirgiza a obtinut, in pofida sprijinului popular masiv, doar 6 locuri din cele 75 din Parlamentul tarii. Denuntand frauda electorala, Opozitia a reusit sa mobilizeze populatia, care a iesit in strada in orasele mari din sud, Och si Jalal-Abad, pentru a cere renumararea voturilor.

    Potrivit unui lider al Opozitiei, Roza Otunbaieva, de partea protestatarilor au inceput sa treaca fortele de ordine, politia si jandarmii. Acestia "au depus juramant de credinta in fata poporului".

    CONTROL IN SUD. In Och si Jalal-Abad, Opozitia a instituit brigazi de securitate inarmate, care au ca misiune mentinerea calmului si controlului in zona, dar si paza birourilor administratiei regionale. Garzile poarta caschete militare si camasi albe, pe care sta scris, in kirgiza si rusa, sloganul "Pentru dreptate".

    REPLICA. In timpul cat Opozitia a preluat controlul asupra sudului tarii, Puterea n-a stat cu mainile in san. Presedintele Askar Akaev a denuntat "tentativa de puci, rebeliunea" unor "criminali care au legatura cu traficul de droguri" si care incearca sa obtina puterea. In consecinta, doi membri marcanti ai Opozitiei, directorul Institutului pentru drepturi si libertati, Topchubek Turgunaliev, si copresedintele Miscarii Democratice din Kirgizstan, Jipar Jekcheiev, au fost arestati, in vreme ce presedintele Comisiei electorale, Sulaiman Imanbaev, a anuntat ca a validat rezultatele alegerilor.

    FARA OPOZITIE. Ieri la pranz, forul legislativ al Kirgizstanului s-a intrunit pentru prima data dupa alegeri, in absenta notabila a celor 6 parlamentari ai Opozitiei. In capitala tarii, Biskek, mai multe autobuze pline ochi cu forte de ordine au fost desfasurate pentru a asigura securitatea in perimetrul pietei centrale, unde se afla sediul Presedintiei si alte cladiri guvernamentale.
    ×
    Subiecte în articol: externe