x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Grecia: Tentativa de formare a Guvernului a eşuat

Grecia: Tentativa de formare a Guvernului a eşuat

de Marina Constantinoiu    |    07 Mai 2012   •   21:00

Liderul conservator grec, Antonis Samaras, invingatorul alegerilor parlamentare de ieri din Grecia, a depus mandatul primit luni din partea presedintelui tarii, Karolos Papoulias, in vederea formarii Guvernului, a doua zi dupa o infrangere istorica a celor doi stalpi ai sistemului politic elec, ale carei consecinte ingrijoreaza Europa, relateaza AFP.

Clasat primul la alegeri, partidul Noua Democratie a obtinut 18,85% dintre voturi doar intr-un Parlament si asa faramitat ca niciodata. Noua Democratie ar trebui sa incerce sa gaseasca o majoritate proausteritate si pro-Europa, sarcina extrem de dificila in conditiile post-electorale date. Liderul dreptei proausteritate nu avea la dispozitie decat trei zil pentru a gasi improbabila formula magica, echipa sa guvernamentala neputand sa vada lumina zilei decat cu ajutorul a cel putin inca doua partide, dintre care unul este ostil programului de austeritate impus de doi ani pentru a stopa criza datoriilor.

Samaras a inceput deci o serie de discutii cu liderii formatiunilor care au trecut de pragul de 3% necesare pentru intrarea in Parlament, cu exceptia partidului neonazist. "Am facut tot ceea ce a fost posibil", a declarat Samaras, in urma intalnirilor esuate cu liderii celor trei partide politice care au acceptat sa discute pe marginea propunerii conservatorilor din Noua Democratie. Propunerea sa de alianta a fost respinsa de Alexis Tsipras, liderul primului partid de opozitie, Syriza (stanga radicala), clasat al doilea la legislative, potrivit caruia 'nu poate exista Guvern de salvare nationala cu dreapta, care a semnat masuri de austeritate pe care poporul le-a respins'. In aceste conditii, seful statului elen ii va incredinta mandatul celui de-al doilea clasat in alegeri, liderului coalitiei stangii radicale, adica lui Alexis Tsipras.

La Bruxelles, Comisia Europeana si-a exprimat speranta ca viitorul Guvern de la Atena va respecta angajamentele asumate de Grecia in acordurile cu FMI si Uniunea Europeana, in interesul stabilitatii economice si sociale a tarii

×