x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Groapă comună din al Doilea Război Mondial descoperită în Slovenia

Groapă comună din al Doilea Război Mondial descoperită în Slovenia

08 Sep 2010   •   00:00

O groapă comună lungă de 20 de metri de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în care s-ar afla rămăşiţele a circa 700 de bărbaţi şi femei a fost descoperită în Slovenia, potrivit unui oficial guvernamental, relatează BBC News.



Câteva din persoanele îngropate în mormântul situat în apropiere de oraşul Prevalje par să fi fost împuşcate, în timp ce altele par să fi fost hăcuite, a precizat oficialul guvernamental Marko Strovs.

Cercetătorii apreciază că este posibil ca victimele să fi fost considerate colaboratori ai nazismului omorâţi de antifasciştii susţinuţi de comunişti.

Încălţămintele arată că cel puţin câteva dintre victime erau civili, a precizat Strovs, care lucrează în cadrul comisiei guvernamentale de exhumare a gropilor comune. Primele investigaţii relevă că persoanele ucise aveau mâinile legate la spate.

"Pe baza a ceea ce am aflat de la localnici şi a ceea ce am văzut până acum, ar putea fi circa 700 de trupuri neînsufleţite îngropate", a spus Strovs.

Zvonuri despre o ucidere în masă în pădurea Prevalje din nordul Sloveniei au circulat în zonă timp de ani de zile, după ce un băiat a mărturisit că a văzut execuţiile ascuns după un copac.

Anchetatorii au intervenit săptămâna trecută, după ce inundaţiile şi o alunecare de teren ce au avut loc recent au scos la suprafaţă câteva oase.

Rămăşiţele vor fi exhumate odată ce un procuror va deschide în mod oficial o anchetă.

Antifasciştii au ucis mii de persoane suspectate de colaborare cu nazismul după război, însă deseori omorau şi civili inocenţi. Autorităţile din fosta Iugoslavie au minimalizat sau negat crimele, însă mai multe gropi comune au fost descoperite în regiune în ultimii ani, notează Agerpres.

×
Subiecte în articol: externe