x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Groelanda / Victorie istorică a separatiştilor în alegerile legislative

Groelanda / Victorie istorică a separatiştilor în alegerile legislative

03 Iun 2009   •   00:00

Partidul separatist de extremă-stânga Inuit Ataqatigiit /IA/ a repurtat astăzi o victorie istorică în alegerile legislative din Groenlanda. Respectiva formaţiune i-a detronat pe social-democraţii din Siumut, aflaţi la putere de 30 de ani, potrivit rezultatelor oficiale definitive publicate la Nuuk.



IA /Comunitatea inuită/, principalul partid de opoziţie, a obţinut 43,7 la sută dintre voturile exprimate, cu 21,3% mai multe decât la alegerile precedente din 2005, devenind principalul partid din Landsting, legislativul local din acest teritoriu semiautonom danez din Atlanticul de Nord.

IA , arată AFP, a câştigat fără emoţii în faţa Siumut, care a înregistrat o scădere de 3,9 procente, adunând 26,5% dintre sufragii, comparativ cu scrutinul din 2005, şi înregistrând cea mai grea înfrângere din 1979, de la instaurarea regimului de autonomie internă a insulei, regim al cărui artizan a fost.

Partidul liberal Atassut, membru al coaliţiei aflate pe picior de plecare împreună cu Siumut, şi-a pierdut jumătate dintre voturi, înregistrând numai 10,9 la sută din sufragii /-8,1%/. La rândul lor, democraţii /opoziţie/ au pierdut 9,9 procente din voturi şi au obţinut numai 12,7 la sută. Rezultatele finale confirmă ultimul sondaj publicat în mai referitor la acest scrutin anticipat

×
Subiecte în articol: externe