x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guatemala anunță relocarea ambasadei sale la Ierusalim

Guatemala anunță relocarea ambasadei sale la Ierusalim

25 Dec 2017   •   13:30
Guatemala anunță relocarea ambasadei sale la Ierusalim

Preşedintele Guatemalei, Jimmy Morales, a anunţat duminică relocarea la Ierusalim a ambasadei ţării sale din Israel, în sprijinul deciziei Statelor Unite şi în pofida votului Adunării Generale a ONU de condamnare a deciziei Washingtonului, relatează luni AFP. 

"Am dat instrucţiuni ministrului de externe Sandra Jovel pentru a începe demersul" de punere în aplicare a acestei decizii, a scris preşedintele Jimmy Morales pe contul său de Twitter. 

Preşedintele Guatemalei a precizat pe reţeaua socială că a luat această decizie după o discuţie telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. 

"Unul dintre cele mai importante subiecte (de discuţie) cu premierul (israelian) a fost transferul ambasadei Guatemalei la Ierusalim", a spus Morales, subliniind "relaţiile excelente" dintre cele două ţări. 

Israelul a salutat luni decizia Guatemalei de a-şi transfera ambasada la Ierusalim, la aproape trei săptămâni după ce preşedintele american Donald Trump a luat decizia controversată de a recunoaşte Oraşul Sfânt drept capitală a Israelului, relatează dpa şi Reuters. 

Preşedintele Jimmy Morales şi ţara sa sunt "adevăraţi prieteni ai Israelului", a afirmat luni Yuli Edelstein, preşedintele parlamentului israelian. 

La 6 decembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce a marcat o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, mozaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

AGERPRES

×