x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernele UE au hotărât reduceri în angajamente şi în plăţi

Guvernele UE au hotărât reduceri în angajamente şi în plăţi

04 Sep 2014   •   18:53

Toamna este anotimpul în care ia formă bugetul Uniunii Europene pentru anul următor. Parlamentul şi Consiliul lucrează din greu pentru a ajunge la un compromis acceptabil privind nivelul venitului UE şi felul în care acesta va fi cheltuit. Săptămâna aceasta, multe comisii parlamentare şi-au adoptat opiniile despre buget, iar Consiliul şi-a aprobat poziţia oficială, anunţă site-ul Parlamentului European.

Comisia pentru bugete este responsabilă cu pregătirea poziţiei Parlamentului European privind bugetul. Aceasta primeşte opinii privind diferitele programe şi sectoare de la alte comisii. Majoritatea acestora îşi vor adopta opiniile înainte de sfârşitul acestei săptămâni. Votul în plen privind bugetul este planificat pentru sfârşitul lunii octombrie.

Reduceri de miliarde de euro
Consiliul şi-a adoptat poziţia oficială asupra bugetului la data de 2 septembrie. Prin comparaţie cu propunerea Comisiei, guvernele UE au hotărât o reducere cu 522 de milioane de euro în angajamente (până la 145,28 de miliarde de euro) şi o reducere cu 2,1 miliarde de euro în plăţi (până la 140 de miliarde de euro). Angajamentele sunt obligaţiile contractuale ce se pot întinde pe mai mulţi ani, iar plăţile reprezintă cheltuielile prevăzute pentru o perioadă de 12 luni.

Parlamentul European va decide în octombrie dacă doreşte să facă modificări la sumele propuse de Consiliu. Dacă se vor face modificări, deputaţii europeni vor intra în negocieri cu reprezentanţii guvernelor pentru a încerca să ajungă la un acord cu aceştia înainte de sfârşitul anului.

La 3 septembrie, în cadrul unor discuţii în comisia pentru bugete, raportoarea Eider Gardiazabal (S&D, Spania) a subliniat că Parlamentul va insista pentru asigurarea investiţiilor în sectoare strategice, pentru ieşirea economiei din criză, şi pentru niveluri adecvate ale plăţilor. Parlamentul s-a arătat îngrijorat în ultimii ani de deficitele plăţilor în bugetul UE. (I.D)

×