x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul bulgar lansează ofensiva anticorupţie

Guvernul bulgar lansează ofensiva anticorupţie

de Petio Petkov    |    10 Sep 2009   •   00:00

În următoarele 120 de zile, Guvernul Borisov va lupta pentru recâștigarea încrederii Uniunii Europene. La întâlnirea sa cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, premierul Boiko Borisov a anunțat noi măsuri pentru combaterea corupției la nivel înalt și crimei organizate, și pentru urgentarea procedurilor judiciare.

Înainte de a pleca la Bruxelles, Borisov a condus ședința Executivului la care a fost convenit graficul pentru îndeplinirea celor 57 de măsuri - un răspuns la 21 de recomandări conținute în ultimul raport al Comisiei Europene. Jumătate dintre aceste măsuri vor fi aplicate permanent. Altele acoperă perioada pînă la finele anului, cînd în Bulgaria va sosi o nouă misiune de experți ai Uniunii.

Procuratura, Agenția pentru Securitate Națională și Fiscul vor verifica cetățenii care posedă proprietăți în valoare de peste 250.000 de euro. Va fi acordată o atenție specială anumitor categorii profesionale precum vameșii și funcționarii administrației fiscale.

Până în finele lunii octombrie vor fi interzise plățile în numerar în cadrul contractelor imobiliare. În declarațiile fiscale vor fi descrise împrumuturile acordate sau contractate peste o anumită limită.

Agenția "Vămi" va introduce sisteme de videocontrol la principalele puncte de frontieră. Pînă la 20 de decembrie vor fi adoptate amendamente la Codul Penal și la codul de procedură penală în vederea urgentării dosarelor. Vor fi aplicate pe scară mai largă mijloacele speciale de ascultare, inclusiv pentru anchetarea cazurilor de spălare de bani sau pentru fraude fiscale. Banii marcați vor fi asigurați de statul, nu de victimele infracțiunilor așa cum este acum. Va fi limitat numărul avocaților la un proces. Înlocuirea lor va fi posibilă în mai puține cazuri. Vor fi aplicate sancțiuni mult mai mari persoanelor care împiedică desfășurarea proceselor. Ca urmare a primelor măsuri de întărire a controlului la vămi în decurs de o lună veniturile din TVA /export-import/ au crescut cu 10%.

×
Subiecte în articol: externe