x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul Bulgariei protestează împotriva ştergerii datoriilor Greciei

Guvernul Bulgariei protestează împotriva ştergerii datoriilor Greciei

de Rador    |    27 Oct 2011   •   16:13
Guvernul Bulgariei protestează împotriva ştergerii datoriilor Greciei

Guvernul bulgar si-a exprimat foarte clar dezacordul fata de stergerea datoriilor Greciei, afirmand ca aceasta masura este nedreapta fata de tarile care respecta disciplina financiara, informeaza RRA.

Bulgaria are cea mai mica datorie externa si cel mai mic deficit bugetar, se afirma intr-un punct de vedere exprimat in scris de executivul bulgar si trimis la Bruxelles.

Astfel, guvernul Boiko Borisov protesteaza impotriva acordarii unor preferinte financiare tarilor indatorate cu deficite care depasesc cu mult limitele convenite de 3%. In document se arata ca noua abordare a UE este discriminatorie.

"In scopul reducerii cheltuielilor bugetare ale tarilor indatorate, Bruxellesul se pregateste de a reduce la minim pentru tarile indatorate pana la 5% nivelul cofinantarii a proiectelor europene, realizate pe teritoriul lor. Nu se prevad in schimb bonusuri pentru tarile fruntase la capitolul politica fiscala, precum Bulgaria. Reiese, de pilda, ca pentru constructia de autostrazi tara cu cele mai mici salarii si pensii din UE a platit de trei-patru ori mai mult din propriul buget decat Grecia sau, de pilda, Spania. O astfel de schimbare va pune in conditii neechitabile tarile membre, care in conditiile crizei economice si financiare au dus si duc o politica fiscala prudenta si nu au cazut in capcana datoriilor", se arata in declaratia guvernului Borisov.

De altfel, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a exprimat aceeasi idee si cu doua zile in urma: "Sa fie ajutati cei slabi si nedisciplinati, dar de ce trebuie sa sufere cei fruntasi, printre care suntem si noi, cu cea mai mica datorie, cu cel mai mic dificit si cu cel mai stabil sistem bancar. Nu vad un sens. Toti trebuie sa-si puna in ordine bugetele si deficitele. In aceasta privinta voi fi si mai ferm decat, de pilda, fata de problema Schengen", a declarat Borisov.

×