x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guvernul SUA încearcă să oprească publicarea unui raport al Senatului despre metodele de tortură ale CIA

Guvernul SUA încearcă să oprească publicarea unui raport al Senatului despre metodele de tortură ale CIA

de Agerpres    |    06 Dec 2014   •   20:54

Guvernul SUA a avertizat Senatul să nu facă public săptămâna viitoare un raport privind metodele de tortură ale CIA, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate, relatează DPA.

Secretarul de stat John Kerry i-a telefonat senatoarei Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru informaţii a Senatului, care doreşte să facă public acest raport de luni de zile, a afirmat purtătoarea de cuvânt Bernadette Meehan.

Kerry a avertizat că raportul ar putea declanşa noi violenţe în Orientul Mijlociu şi ar putea pune în pericol şi mai mulţi ostatici americani, a spus la rândul său Jen Psaki, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american.

Un jurnalist american a fost ucis sâmbătă împreună cu un ostatic sud-african în Yemen în timpul unei operaţiuni de salvare a trupelor americane şi yemenite, au anunţat oficiali americani.

Comisia pentru informaţii a Senatului a votat în aprilie, după o dispută de un an, să facă publice informaţii despre metodele de tortură ale CIA care au fost adunate în timpul unei anchete a comisiei. În jur de 500 de pagini din cele 6.300 ale "Raportului privind tortura" ar urma să fie făcute publice.

Comisia a investigat metodele de interogare ale CIA în timpul "războiului împotriva terorii" declarat de George W. Bush în timpul administraţiei sale din perioada 2001-2009. Acestea au fost dur criticate şi calificate drept tortură, în special practica numită "waterboarding", care simulează înecul.

Barack Obama doreşte ca raportul să fie dat publicităţii în curând, a mai afirmat Bernadette Meehan.

Guvernul şi Senatul au discutat în contradictoriu timp de luni de zile despre cât de mult din acest raport ar trebui să fie declasificat, a scris cotidianul New York Times

×