x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Haos total" la locul prăbuşirii cursei MH17

"Haos total" la locul prăbuşirii cursei MH17

de Agerpres    |    20 Iul 2014   •   09:19
"Haos total" la locul prăbuşirii cursei MH17

Premierul australian a calificat duminică drept "haos total" situaţia de la locul prăbuşirii avionului malaezian în estul Ucrainei, adăugând că este îngrijorat de faptul că locul va continua să se degradeze, relatează AFP.

Tony Abbott s-a alăturat altor ţări - SUA, Olanda şi Malezia - în a solicita cooperarea Rusiei în ancheta asupra circumstanţelor în care s-a prăbuşit avionul Boeing 777 al Malaysia Airlines, care transporta 298 de pasageri şi membri ai echipajului şi care a fost probabil doborât de o rachetă, joi, deasupra unei zone de conflict din Ucraina.

Prioritatea este recuperarea trupurilor neînsufleţite, a adăugat şeful guvernului de la Canberra, în condiţiile în care la bordul avionului prăbuşit se aflau 28 de cetăţeni australieni.

"Dificultatea este că la locul prăbuşirii este haos, haos total", a declarat Abbott la postul de televiziune australian ABC. "Genul de lucruri care se fac de obicei la locul prăbuşirii unui avion nu se fac acolo", a mai spus el.

Mai multe tentative de a deplasa oameni la faţa locului au eşuat din cauza conflictului care se derulează în regiunea apropiată de frontiera rusă, a indicat prim-ministrul.

"Este deci absolut imperativ ca Australia să facă tot posibilul pentru a recupera trupurile neînsufleţite, pentru a se asigura că locul prăbuşirii va fi conservat, că va avea loc o anchetă adevărată şi că se face dreptate", a mai spus Tony Abbott.

Locul prăbuşirii se află într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, situaţie care face ca operaţiunile să fie deosebit de complexe.

"Ruşii, aşa cum am văzut în aceste ultime 48 de ore, încearcă să se spele pe mâini de toată această situaţie. Dar este imposibil să se spele pe mâini de ceva care s-a întâmplat într-un teritoriu controlat de ruşi, şi provocat în mod vizibil de indivizi susţinuţi de ruşi, probabil cu armament furnizat de ruşi", a afirmat Abbott.

SUA califică drept "inacceptabilă" situaţia de la locul prăbuşirii avionului, conform unei declaraţii de sâmbătă seară a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Şeful diplomaţiei olandeze, Frans Timmermans, s-a declarat "şocat" şi "indignat" de modul în care au fost tratate rămăşiţele pământeşti ale victimelor, dintre care 192 au fost cetăţeni olandezi.

Ministrul malaezian al transporturilor, Liow Tiong Lai, a deplâns, la rândul său, faptul că "indicii vitale" nu sunt conservate la faţa locului.

Citește și Apocalipsa vine AZI
13 Apocalipse pe care le-am ratat și încă una, care va veni


×
Subiecte în articol: prabusire avion doborat mh17 ucraina morti